You are here

Έδωσε απαντήσεις η έφορος ασφαλίσεων

14/11/2017 12:50
Εμφανίστηκε σήμερα στη βουλή η έφορος ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ απαντώντας στις επικρίσεις και αντιδράσεις σε σχέση με την έκδοση οδηγίας για την είσπραξη και απόδοση ασφαλίστρων από τους διαμεσολαβητές στις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Παίρνω την ευθύνη την απόφασής μου», ανέφερε η κ. Νάταρ ενώπιον της επιτροπής εμπορίου, σημειώνοντας ότι έδρασε προληπτικά σε σχέση με την έκδοση της οδηγίας.

Η οδηγία που εξέδωσε η έφορος τον περασμένο Μάρτιο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις από το σύνδεσμο επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που κάνουν λόγο για σκοπιμότητες με στόχο την υφαρπαγή του χαρτοφυλακίου τους από τις ασφαλιστικές και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η εφαρμογή της οδηγίας στο επάγγελμά τους.

Σύμφωνα με την οδηγία, οι διαμεσολαβητές θα πρέπει εντός επτά ημερών από την είσπραξη ασφαλίστρων, να τα καταβάλλουν στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η έφορος ασφαλίσεων, κατά τη συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε έντονο κλίμα, ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει κάτι που να την πείσει ότι η απόφασή της για έκδοση της εν λόγω οδηγίας, ήταν λανθασμένη.

Σημείωσε ότι δεν έχει σημασία το ύψος των οφειλόμενων ποσών των διαμεσολαβητών αλλά το ότι υπάρχουν οφειλόμενα ποσά τα οποία θα αυξηθούν εάν δεν ληφθούν μέτρα, όπως είπε.

«Δρω προληπτικά», σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει προληπτική δράση για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Διιστάμενες απόψεις για οφειλές ασφαλίστρων

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε η πρόεδρος του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών, οι διαμεσολαβητές το 2014 είχαν συνολικές οφειλές €45 εκ. από τις οποίες 41% ξεπερνούσε την περίοδο πίστωσης βάσει των συμβάσεων διαμεσολάβησης ενώ, 29% ξεπερνούσε την περίοδο των 12 μηνών. Τα στοιχεία διαψεύδουν οι διαμεσολαβητές.

Από την πλευρά της η βοηθός έφορος ασφαλίσεων, σημείωσε ότι τα προβληματικά συμβόλαια είναι πέραν των μισών ενώ στα νούμερα όπως είπε, δεν φαίνονται οι προβλέψεις και οι διαγραφές για διαμεσολαβητές που δεν αναμένεται να πάρουν εισπράξεις.

Τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν όπως παραχωρηθούν και γραπτώς στοιχεία σε σχέση με τα οφειλόμενα ποσά με την κ. Νάταρ να υποδεικνύει ότι «εάν σας φανούν λίγα, η ουσία είναι ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί».

Κληθείσα να αναφέρει τι προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που ασφαλιστικές εταιρείες διαφανεί ότι είναι αφερέγγυες, η κ. Νάταρ είπε ότι θα αφαιρεθούν άδειες.

Η επιτροπή εμπορίου απηύθυνε έκκληση όπως δοθεί παράταση στην εφαρμογή της επίμαχης οδηγίας με μεταφορά της ημερομηνίας εφαρμογής αργότερα αντί από την 1η Ιανουαρίου του 2018, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση και της σχετικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου, με 21 ομαδικές προσφυγές εκ μέρους 645 φυσικών και νομικών προσώπων (εταιρείες πρακτόρευσης), ενάντια στην απόφαση και την οδηγία της εφόρου.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου διαμεσολαβητών, ανέφερε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την εξουσία να ακυρώσουν το ασφάλιστρο σε περιπτώσεις που δεν πληρώνεται. Παράλληλα, ζήτησε όπως η οδηγία ακυρωθεί ή παγοποιηθεί μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί χάος και μεγάλο κενό, καθώς υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν δουλέψει το σύστημα. Το θέμα αναμένεται να εκδικαστεί στις 17/12.

Η συνέχιση της συζήτησης αναμένεται να γίνει κεκλεισμένων των θυρών σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής εμπορίου.

Της Μαρίας Χαμπή