You are here

Αναμένουν παραμονή στα «σκουπίδια»

13/03/2018 07:10

Την παραμονή της Κύπρου στα «σκουπίδια» αναμένει η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, εκτιμώντας ότι ο βραχνάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η κατάσταση στις τράπεζες θα αποτρέψουν την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά την επικείμενη αξιολόγηση από τους Standard and Poor’s.

Οι πλείστοι αναλυτές αναμένουν ότι ο οίκος Standard and Poor’s θα επιβεβαιώσει την Παρασκευή το rating της Κύπρου, διατηρώντας το στη βαθμίδα αμέσως κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Σε σφυγμομέτρηση της StockWatch μεταξύ 11 αναλυτών, μόνο 2 αναμένουν αναβάθμιση από τους S&P και 8 εκτιμούν ότι η διαβάθμιση θα παραμείνει ως έχει. Ένας αναλυτής μάλιστα αναμένει υποβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας.

Ο οίκος προχώρησε το Μάρτιο του 2017 σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στo ΒΒ+, δημιουργώντας προσδοκίες ότι φέτος η Κύπρος θα έβγαινε για πρώτη φορά από το 2012 από τα junk.

Ο συγκεκριμένος οίκος είναι ο πιο επιεικής αφού οι άλλοι τρεις οίκοι (Moody’s, Fitch και DBRS) διατηρούν το αξιόχρεο της Κύπρου μία ή δύο βαθμίδες κάτω από αυτή των Standard and Poor’s.

Σε σχέση με την τελευταία αξιολόγηση των S&P, το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, που έχει αντίκτυπο και στα δημόσια οικονομικά.  Το 2017 η Κύπρος είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα ίσο με το 1,9% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι προκλήσεις στις τράπεζες παραμένουν με το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αβεβαιότητα για το επίπεδο κάλυψης με προβλέψεις να αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την επάνοδο στην επενδυτική κατηγορία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της XM, Μιχάλης Φλωρεντιάδης σημειώνει ότι ενώ η οικονομία πάει καλά, ο οίκος ίσως είναι διστακτικός να προχωρήσει σε αναβάθμιση ενόψει εξελίξεων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η οικονομολόγος Σάββια Ορφανίδου επισημαίνει ότι παρά τα μεγάλα άλματα της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, οι προκλήσεις για τις τράπεζες, κυρίως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραμένουν.

«Αναβάθμιση ενδεχομένως να υπάρξει τέλος του έτους εάν διαπιστωθεί πρόοδος όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την πορεία του δημοσίου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει.

Ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Ρένος Ιωαννίδης, σημειώνει ότι «αν και είμαστε μόνο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική στους S&P, το βλέπω δύσκολο να αναβαθμιστούμε σε επενδυτική βαθμίδα, παρά τις πρόσφατες εξαιρετικές επιδόσεις της οικονομίας».

«Αν δεν αποδειχθεί στην πράξη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι ανθεκτική, τουλάχιστον, μεσοπρόθεσμα και ότι το ιδιωτικό χρέος αρχίζει να καθίσταται βιώσιμο, με συνεπακόλουθες μειώσεις των αντίστοιχων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα φαντάζει πρώιμη αλλά δεν αποκλείεται», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM, Γιώργος Θεοχαρίδης, προβλέπει «ότι λόγω της μη-επίλυσης και σημαντικής βελτίωσης ακόμα του προβλήματος με τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, ο οίκος S&P θα κρατήσει την Κύπρο στην ίδια επενδυτική βαθμίδα με θετικό ορίζοντα και δεν θα επιστρέψουμε ακόμη στην επενδυτική κατηγορία».

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης αναφέρει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα αναδιάρθρωσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος με αποτέλεσμα οι τάσεις του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ καθώς και του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να έχουν αναστραφεί. «Αυτό κατά την άποψη μου αποτελεί ικανοποιητικό υπόβαθρο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα, παρά τις προκλήσεις που απομένουν», σημειώνει.  

Ο οικονομολόγος Σαββάκης Σαββίδης αναφέρει ότι «ενόψει της επιδείνωσης που επίκειται με τις αυξημένες προβλέψεις χωρίς αυτό να μειώνει, αλλά ακόμη να επιδεινώνει το ιδιωτικό χρέος (που είναι το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας), θα πρέπει να υποβιβάσουν την πιστωτική ικανότητα μας. Η επιδείνωση στην οικονομία θα προκύψει εάν, όπως φαίνεται, χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις ως εκπτώσεις στα δάνεια προς ξένους για να μπορέσουν αυτοί που τες διοικούν τώρα να παραμείνουν στο τιμόνι χωρίς να αναγκαστούν να βάλουν και άλλα κεφάλαια».

Στην έρευνα συμμετείχαν ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης, ο οικονομολόγος και συνέταιρος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης, η βοηθός διευθύντρια του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικολέττα Πασιουρτίδου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της XM, Μιχάλης Φλωρεντιάδης, ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, η οικονομολόγος Σάββια Ορφανίδου, ο οικονομολόγος Σαββάκης Σαββίδης, ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Ρένος Ιωαννίδης και δύο αναλυτές από άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Της Γεωργίας Χαννή