You are here

Ισραήλ: Συμφωνία $15 δισ. για φυσικό αέριο στην Αίγυπτο

20/02/2018 09:56

Το Ισραήλ σύναψε «ιστορική» συμφωνία για τον εφοδιασμό της Αιγύπτου με φυσικό αέριο, ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου και σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Νετανιάχου αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή «θα φέρει δισεκατομμύρια στα ταμεία του κράτους», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
 
Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες Delek και Noble, οι οποίες χειρίζονται τα τεμάχια Ταμάρ και Λεβιάθαν, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με την αιγυπτιακή Dolphin Energy αξίας $15 δισ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι παραγωγοί ενέργειας σχεδιάζουν να προμηθεύσουν περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβάθιαν για μια περίοδο δέκα ετών.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο ακολουθεί συμφωνία με την Ιορδανία το 2016 και καθιστά την Noble Energy και τους Ισραηλινούς εταίρους της στο Χιούστον περιφερειακούς εξαγωγείς.

Σημειώνεται ότι σημαντικά εμπόδια εξακολουθούν να υπάρχουν συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο -αλλά η συμφωνία υποδηλώνει ότι το Ισραήλ και οι γείτονές του ενισχύουν τους δεσμούς τους καθώς επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.