You are here

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζει κατάθεση μήνυσης εναντίον του ιδρυτή της WikiLeaks

21/04/2017 07:21
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να καταθέσει επίσημα μήνυση εναντίον του Τζούλιαν Aσαντζ, ιδρυτή του ιστότοπου αποκαλύψεων WikiLeaks, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται κυβερνητικούς αξιωματούχους ανώνυμα.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν βρει τρόπο να ασκήσουν δίωξη στον Aσαντζ για τη διαρροή διαβαθμισμένων ομοσπονδιακών εγγράφων το 2010 και για μία πρόσφατη δημοσίευση μυστικών αρχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, μετέδωσε το κανάλι CNN χθες.

Τον Νοέμβριο του 2010, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα σε πιθανά εγκλήματα που μπορεί να έχει διαπράξει ο Aσαντζ, και η έρευνα παρέμεινε ανοικτή.

Ο Aσαντζ αιτήθηκε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού (Εκουαδόρ) στο Λονδίνο το 2012 από φόβο ότι θα σταλεί στη Σουηδία, όπου του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού.

Τον Μάρτιο του 2016, η WikiLeaks δημοσίευσε πάνω από 8.700 διαβαθμισμένα έγγραφα της CIA τα οποία αποκάλυπταν τις τεχνικές κλοπής δεδομένων που χρησιμοποιούσε η υπηρεσία, και τα οποία καταλογογραφούσαν σημαντικά τρωτά σημεία στα λειτουργικά της συστήματα.
Την επόμενη της δημοσιοποίησης, ο Ασαντζ πρότεινε σε κατασκευαστές τεχνολογίας να τους βοηθήσει να μοιραστούν πληροφόρηση ώστε να επισκευάσουν τα σημεία αυτά που αναφέρονταν στη διαρροή των εγγράφων.

Ο Ασαντζ αρνείται κάθε κατηγορία εναντίον του, ισχυριζόμενος ότι είναι κατασκευασμένες από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να απελαθεί τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.