You are here

Aνθεί η αγορά των πλαστών φαρμάκων στην Αφρική

17/01/2018 12:30

Στην Αφρική περίπου 100, 000 θάνατοι ετησίως οφείλονται στη χρήση πλαστών ή ψευδών φαρμάκων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλο που οι αρχές σε διάφορες φτωχές χώρες της δυτικής κυρίως Αφρικής οργανώνουν μεγάλες εκστρατείες για καταπολέμηση της μάστιγας, το φαινόμενο συνεχίζει να ανθεί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο φιλοξενεί αφιέρωμα στην αγορά Roxy, στο Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού, μια τεράστια αγορά που πωλεί πλαστά φάρμακα.

"Η αστυνομία μας ταλαιπωρεί, αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί αγοράζουν αυτά τα φάρμακα", δήλωσε ο Mariam, ένας από τους πολυάριθμους, κυρίως αναλφάβητους, πωλητές που πωλούν τα πάντα, από παυσίπονα και τα αντιβιοτικά μέχρι τις αντι-ελονοσιακές και αντιρετροϊκές θεραπείες.

"Όταν μας παρενοχλούν, πάντα βρισκόμαστε σε μια συμφωνία μαζί τους για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας", είπε.

Η Φατίμα, γνωστή με το όνομα "γεράκι", δήλωσε: "Πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ με τις συνταγές τους για να αγοράσουν φάρμακα, ακόμη και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών".

Ο παράνομος τομέας έχει κύκλο εργασιών τουλάχιστον 10%της παγκόσμιας φαρμακευτικής δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι κερδίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Ελβετίας, προσθέτοντας ότι ο αριθμός σχεδόν τριπλασιάστηκε σε πέντε χρόνια.

"Οι φτωχοί ασθενείς είναι πολυπληθέστεροι στην Αφρική από ό, τι σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Marc Gentilini, ειδικός σε μολυσματικές και τροπικές ασθένειες και πρώην επικεφαλής του Γαλλικού Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα εμβόλια μηνιγγίτιδας που απεστάλησαν πριν από μερικά χρόνια, μετά από επιδημία στο Νίγηρα, ήταν πλαστά.

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι ένα από τα 10 φάρμακα στον κόσμο είναι ψεύτικο αλλά το ποσοστό μπορεί να φθάσει τα επτά στα 10 σε ορισμένες χώρες, ειδικά στην Αφρική.

Η Αμερικανική Εταιρεία Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής εκτιμά ότι το 2015  122.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχασαν τη ζωή τους λόγω λήψης αντικαταθλιπτικών κακής ποιότητας στην υποσαχάρια Αφρική, τα οποία, μαζί με τα αντιβιοτικά ως τα δύο πιο απαιτητικά, είναι τα φάρμακα που είναι πιθανότερο να είναι κακά αντίγραφα.

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε τον Αύγουστο την κατάσχεση 420 τόνων παραποιημένων φαρμάκων στη Δυτική Αφρική, σε μια μαζική επιχείρηση που περιλάμβανε περίπου 1.000 υπαλλήλους αστυνομικών, τελωνειακών και υγειονομικών υπηρεσιών σε επτά χώρες: Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Νίγηρα, Νιγηρία και Τόγκο.

ΚΥΠΕ