You are here

Bank of America: 50% - 50% η πιθανότητα συμφωνίας για το χρέος

19/05/2017 16:39
Επιφυλακτική δηλώνει η Bank of America Merrill Lynch για πιθανή λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος.

«Οι κόκκινες γραμμές γύρω από την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι οι ίδιες και υπάρχει προοπτική επιπλοκών εν όψει των αποπληρωμών χρέους του καλοκαιριού», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου σε σημερινό σημείωμά τους.

Όπως εξηγούν, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν εγγυάται την εκταμίευση περαιτέρω χρημάτων προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν οι λήξεις χρέους του καλοκαιριού.

«Το εάν η Ελλάδα θα πάρει την εκταμίευση θα εξαρτηθεί επίσης από τις πολιτικές συζητήσεις στο Eurogroup», σημειώνει η BofA και εξηγεί ότι η κατάσταση έχει επιστρέψει στη γνωστή συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν τη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η πιθανότητα μιας συμφωνίας στο Eurogroup είναι 50-50. «Αυτό ίσως να είναι αισιόδοξο», θεωρούν, καθώς όπως εξηγούν, κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να κάνει πίσω.

«Πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να προσφέρει αρκετά μεγάλη ελάφρυνση χρέους ώστε να ικανοποιηθεί το πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, τουλάχιστον όχι ακόμα», αναφέρει η BofA.

Εναλλακτικά, το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους με λιγότερες λεπτομέρειες, αλλά και πάλι, ο οίκος δεν πιστεύει ότι αυτό είναι πιθανό.

«Η τελευταία εναλλακτική είναι εάν όλοι συμφωνήσουν να το ‘μαγειρέψουν’ και πάλι, και να συμφωνήσουν στη μερική εκταμίευση των χρημάτων χωρίς να ξεκαθαρίσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτή τη φάση», σημειώνεται.

Αυτή θα είναι η «καλοκαιρινή μισομαγειρεμένη λύση» για την οποία μιλούν οι αναλύσεις της Bank of America Merrill Lynch εδώ και καιρό.

«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να πλησιάσουμε περισσότερο στις καλοκαιρινές λήξεις για να ευθυγραμμιστούν τα κίνητρα», καταλήγει ο οίκος.