You are here

Deutsche Bank: Ο Τραμπ θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση

11/01/2017 07:27
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank δήλωσε ότι ο νεοεκλεγείς Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελέσει βελτίωση σε ένα «μέτριο status quo» και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Θα δούμε μια κίνηση από το δόγμα στον πραγματισμό» δήλωσε ο Ντέβιντ Φόλκερτς-Λαντάου σε δείπνο με δημοσιογράφους χθες, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2018 θα είναι υπερδιπλάσιος του 1,5% που εκτιμάται για το 2016.

«Ενώ ο Τραμπ φέρνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, αυτό είναι καλύτερο από τη σχεδόν βεβαιότητα της συνέχισης ενός μέτριου status quo», ανέφερε ο Φόλκερτς-Λαντάου σε παρουσίασή του για την εκδήλωση στον γυάλινο ουρανοξύστη της Deutsche Bank.

Ύστερα από μια καθοριστική προεκλογική εκστρατεία, ο νεοεκλεγείς Τραμπ σχημάτισε ένα υπουργικό συμβούλιο με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και τρεις απόστρατους στρατιωτικούς, στο οποίο ο Φόλκερτς-Λαντάου απέδωσε τον χαρακτηρισμό «κυβέρνηση των επιχειρηματιών».

«Θα δούμε μια πολύ πιο ευέλικτη προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε.

Η Deutsche Bank, καθώς και άλλες τράπεζες, αντιμετώπισε πρόσφατα προβλήματα στις ΗΠΑ. Στα τέλη του 2016, συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 7,2 δισεκ. δολαρίων για την υπόθεση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Κάποιες τράπεζες ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα έχει μια πιο φιλική προσέγγιση στον τραπεζικό κλάδο, που έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο μετά την οικονομική κρίση.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανία, έχει αποξενώσει πολλούς Γερμανούς με την επιθετική της πολιτική στην επενδυτική τραπεζική. Παράλληλα συνδέεται άμεσα με τον Τραμπ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών αρχών έχει δανείσει στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου τουλάχιστον 180 εκατ. δολάρια. Το ποσό αυτό αφορά δάνεια που δόθηκαν το 2012 και το 2015 και έχουν διάρκεια έως το 2023 και το 2024 αντίστοιχα. Η Deutsche Bank αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τα δάνεια αυτά.