You are here

Δεξαμενή 690 ειδικών εμπειρογνωμόνων για την επιστροφή μεταναστών δημιουργεί η Frontex

10/01/2017 14:39
Μία νέα δεξαμενή εμπειρογνωμόνων που θα υποστηρίξουν την επιστροφή μεταναστών και οι οποίοι θα προέρχονται από τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν, προετοιμάζει από σήμερα η Frontex.

Η δεξαμενή εμπειρογνώμων θα αποτελείται από 690 παρατηρητές, συνοδούς επιστροφής και ειδικούς επιστροφής. Το μέγεθός της βασίστηκε στην ανάλυση κινδύνου και τις δραστηριότητες επιστροφής που προβλέπονται για το τρέχον έτος.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν την αναγνώριση των παράνομων μεταναστών και την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τις προξενικές Αρχές των χωρών προέλευσης των μεταναστών που επιστρέφουν.

Οι συνοδοί επιστροφής θα υποστηρίξουν τους εθνικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επαναπατρισμού που συντονίζονται από την Frontex. Οι ειδικοί παρατηρητές θα διενεργούν ανεξάρτητη εποπτεία των επιχειρήσεων επαναπατρισμού και θα εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Όλοι οι ειδικοί θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τα άτομα που χρήζουν προστασίας και να τους παραπέμψουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές. Η δεξαμενή ειδικών θα περιλαμβάνει επίσης τους ειδικούς στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών.