You are here

Διπλασιάστηκε, σχεδόν, το χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κίνας το 2017

18/01/2018 09:59

Αυξήθηκε εκ νέου το χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κίνα το περασμένο έτος, παρά τη δέσμευση του Πεκίνου να συγκρατήσει την αυξανόμενη διόγκωση του εθνικού χρέους που έχει δημιουργήσει φοβίες για τη δημιουργία οικονομικής κρίσης στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη.
 
Η αύξηση κατά 7,5% το 2017 είναι σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη χρονιά, αν και το συνολικό ποσό των 16,47 τρισεκατομμυρίων γιουάν (2,56 τρισεκατομμύρια δολάρια) βρίσκεται εντός του στόχου του Πεκίνου για χρέος κάτω από 18,82 τρισεκατομμύρια γιουάν. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη από το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, το χρέος της Κίνας ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο πάνω από 10% ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι το ποσοστό είχε φθάσει στο 234% του ΑΕΠ έως το 2016.
 
Ενώ οι ηγέτες της Κίνας δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν το χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διάρκεια μιας σημαντικής συνάντησης για τον οικονομικό σχεδιασμό που έγινε τον Δεκέμβριο, ζήτησαν επίσης αύξηση των πιστώσεων το 2018.
 
Η κινέζικη οικονομία βρίσκεται στο στάδιο εξισορρόπησης της από το μοντέλο που εξαρτάται από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές το οποίο έφερε μεν οικονομική ανάπτυξη για τέσσερις δεκαετίες, αλλά άφησε σε μεγάλο βαθμό την Κίνα στο χρέος.
 
Το Πεκίνο, παραδοσιακά, προσπάθησε να επιβάλει τις προτεραιότητές του στις τοπικές κυβερνήσεις, αλλά έχει δεσμευθεί να αναλάβει οικονομικό κίνδυνο για φέτος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι τοπικές κυβερνήσεις χρηματοδοτούνται.
 
Το 2016, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, που ονομάστηκε ως η Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών, προειδοποίησε για τον αυξανόμενο χρέος της Κίνας το οποίο τροφοδότησε ανησυχίες για εξάπλωση του στην παγκόσμια οικονομία.

ΚΥΠΕ