You are here

Δύσκολη «εξίσωση» για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

17/02/2017 10:07
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ήταν το πρόσωπο της ημέρας κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των G20 στη Βόννη. Οι ομόλογοί του από την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις άλλες χώρες επιχείρησαν, τόσο στη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών όσο και των διμερών συναντήσεων, να εκμαιεύσουν από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Exxon Mobil τη στάση που προτίθεται να κρατήσει η νέα αμερικανική κυβένρηση στα μεγάλα και ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα -χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ή πληροφορίες για το εάν και κατά πόσο τα κατάφεραν.

Εξάλλου, η ρευστότητα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον, εξαιτίας της ανοιχτής αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ και των πληγμάτων που έχει ήδη δεχθεί, ενισχύουν το σενάριο που θέλει τον Τίλερσον να μην έχει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν.

Αναμφίβολα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη συνάντηση Τίλερσον και Λαβρόφ, ειδικά μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την έκταση της ανάμειξης του «ρωσικού δακτύλου» στις ΗΠΑ. «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε ο Λαβρόφ, συνεχίζοντας την τακτική του Κρεμλίνου, που τηρεί χαμηλούς τόνους στο συγκεκριμένο ζήτημα και αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το «γεράκι» της ρωσικής διπλωματίας γέννησε ερωτήματα στους δημοσιογράφους και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους αναφορικά με τις σχέσεις του με τον Τίλερσον, όταν του είπε στην αρχή της συνάντησής τους: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σας ξαναβλέπω»...

Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες από κανέναν και η «εξίσωση» που τελικά θα τις καθορίσει είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Άλλωστε, παρά την πρόθεση του Τραμπ να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την προσωπική σχέση που είχε στο παρελθόν ο Τίλερσον με τον Ρώσο πρόεδρο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι το κατεστημένο της Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να σαμποτάρει με κάθε τρόπο αυτό το «φλερτ».

Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, τη στιγμή της συνάντησης Τίλερσον και Λαβρόφ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διασταύρωνε το «ξίφος» του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου.

«Δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε σε στρατιωτικό επίπεδο», ξεκαθάρισε ο Τζέιμς Μάτις, ο οποίος στη συνέχεια ουσιαστικά αποδέχθηκε τη ρωσική παρέμβαση στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα του. Σχολιάζοντας δε τη δήλωσε του Σεργκέι Σόιγκου ότι «οι προσπάθειες να οικοδομηθεί ένας διάλογος με τη Ρωσία από θέση ισχύος θα είναι ανώφελες», ο Μάτις είπε: «Δεν χρειάζεται να απαντήσω στη ρωσική θέση. Το ΝΑΤΟ συμβόλιζε πάντα τη στρατιωτική ισχύ και την προστασία των δημοκρατιών και των ελευθεριών που σκοπεύουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».