You are here

Fitch: Η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί το 2030

21/02/2018 06:58

Η υιοθέτηση του ηλεκτρικού οχήματος (EV) αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τη ζήτηση πετρελαίου, η οποία θα μπορούσε να φτάσει στην κορύφωση της μέχρι το 2030, τονίζει ο διεθνής οίκος Fitch Ratings σε νέα έκθεση.
 
Ο οίκος αναφέρει ότι αυτή η εκτίμηση δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο, αλλά οι εξελίξεις το 2017 καταδεικνύουν, όπως σημειώνει, πώς οι τεχνολογικές αλλαγές και η μεγαλύτερη ενημέρωση σε σχέση με τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ετήσιες πωλήσεις 10 εκατομμυρίων ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι το 2025.
 
Σημειώνει ότι την περασμένη χρονιά σημειώθηκαν χιλιάδες ανακοινώσεις προϊόντων EV λόγω της τεχνολογικής προόδου, όπως η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους μπαταριών, οι προτιμήσεις των καταναλωτών και η περιβαλλοντική πολιτική, ενώ οι κυβερνήσεις και οι κατασκευαστές έχουν θέσει στόχους για τα EV.
 
Αναφέρει επίσης ότι ο ΟΠΕΚ αύξησε την πρόβλεψή του για τον αριθμό των EV το 2040 σε 250 εκατομμύρια από 140 εκατομμύρια.
 
Ακόμη και τότε, σύμφωνα με τον Fitch, η ζήτηση πετρελαίου το 2040 θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη από σήμερα, καθώς ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.
 
Ωστόσο, αναφέρει ότι η απουσία αυξανόμενης ζήτησης θα αποτελούσε σημαντική διαρθρωτική αλλαγή για την αγορά πετρελαίου και θα μπορούσε να καταστήσει τις τιμές πιο ασταθείς και, κατά μέσο όρο, χαμηλότερες.
 
Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου λαμβάνουν μέτρα για διαφοροποίηση στο φυσικό αέριο, τα πετροχημικά και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προσθέτει.
 
Τέλος, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις του λαμβάνουν υπόψη τη θέση για το κόστος παραγωγής, η οποία είναι καίριας σημασίας σε οποιαδήποτε αγορά, αλλά θα είναι ακόμη πιο σημαντική εάν η ζήτηση αποδυναμωθεί.

ΚΥΠΕ