You are here

Γενική απεργία και κινητοποιήσεις σε Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ

07/12/2017 07:49
Παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν την Τετάρτη σε γενική απεργία σήμερα Πέμπτη και πορείες το μεσημέρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με κοινή τους ανακοίνωση.

Αντιδρώντας στο κάλεσμα των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας κήρυξε την Πέμπτη αργία και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν μέρος στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στις περιοχές της Ιερουσαλήμ όπου ζουν Παλαιστίνιοι.

Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη. Άραβες και μουσουλμάνοι σε όλη τη Μέση Ανατολή καταδίκασαν την αμερικανική απόφαση, κάνοντας λόγο για μια εμπρηστική ενέργεια.

Η διπλωματία των ΗΠΑ προτρέπει το Ισραήλ να είναι συγκρατημένο στις αντιδράσεις του για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του, καθώς προεξοφλεί πως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, ενώ παράλληλα αξιολογεί τις δυνητικές απειλές για τις αμερικανικές εγκαταστάσεις και τους Αμερικανούς, σύμφωνα με έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Με δύο έγγραφα, στο ένα εκ των οποίων περιέχονται οδηγίες προς διπλωμάτες στις πρεσβείες στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Ρώμη και στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες καλούνται να προτρέψουν τους Ευρωπαίους να επιχειρηματολογήσουν πως η απόφαση του Τραμπ δεν προκαταλαμβάνει το "τελικό καθεστώς" της Ιερουσαλήμ, που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να διευθετήσουν όταν καταλήξουν σε μια συμφωνία ειρήνης. "Βρίσκεστε σε θέση-κλειδί για να επηρεάσετε τη διεθνή αντίδραση σε αυτή την ανακοίνωση και σας ζητούμε να επιμείνετε στην πραγματικότητα" ότι το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ επαφίεται στη διαπραγμάτευση μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, αναφέρεται στο έγγραφο. "Γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια μοναδική κυβέρνηση. Κάνει τολμηρές κινήσεις. Αλλά χρειάζονται τολμηρές κινήσεις ώστε οι ειρηνευτικές προσπάθειες να είναι επιτέλους επιτυχημένες", προστίθεται στο κείμενο.

Κατόπιν αιτήματος οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Βρετανίας, προγραμματίστηκε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το πρωί της Παρασκευής. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας "απευθείας διαπραγμάτευσης" των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων. Η Ιορδανία, κράτος-θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε μια "παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Τουρκία, όπως και η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν μια "ανεύθυνη" απόφαση. Το Ιράν, μαύρο πρόβατο για τον Τραμπ, προέβλεψε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα προκαλέσει μια "νέα Ιντιφάντα".

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε "λυπηρή" την απόφαση του Τραμπ και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί πάση θυσία η βία. "Δεν συμφωνούμε με την αμερικανική απόφαση", είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ταυτόσημη άποψη εξέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ενώ η ΕΕ εξέφρασε την "σοβαρή ανησυχία της".

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την "καταδίκη και τη βαθιά θλίψη" της για την αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για μια "αδικαιολόγητη και ανεύθυνη" ενέργεια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του παλατιού που επικαλούνται σαουδαραβικά ΜΜΕ. "Το βασίλειο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απόφαση να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είχε ήδη προειδοποιήσει εναντίον των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχει αυτή η αδικαιολόγητη και ανεύθυνη ενέργεια", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ προέτρεψε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να εναντιωθούν σθεναρά στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.