You are here

H Kίνα έχει πλημυρίσει την αγορά με φθηνό χάλυβα, λέει ο Πρωθυπουργός του Καναδά

13/03/2018 11:15

Επικρίσεις κατά της Κίνα ότι έχει πλημυρίσει τις παγκόσμιες αγορές με φτηνό χάλυβα, εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, λέγοντας ότι η χώρα του έχει λάβει μέτρα κατά της υποτίμησης των τιμών.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις ενέργειες της Κίνας και του κατακλυσμού της παγκόσμιας αγοράς με χάλυβα και αλουμινίου», ανέφερε ο κ. Τριντό στο πλαίσιο επίσκεψης σε εργοστάσιο αλουμινίου στο Κεμπέκ.
 
Οι αναφορές Τριντό έγιναν εν μέσω της αναταραχής που προκλήθηκε από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου. Ο Καναδάς, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ και το Μεξικό, έχει προσωρινά εξαιρεθεί από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, μέχρι την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των τριών χωρών.
 
Ο κ. Τριντό, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες μέρες να ταξιδέψει και στις τρεις καναδικές πόλεις με εργοστάσια παραγωγής χάλυβα, ανέφερε ότι ο Καναδάς ήδη έχει θέσει «σημαντικά εμπόδια» κατά την εισαγωγής χάλυβα και αλουμινίου με χαμηλές τιμές και ότι είναι προετοιμασμένος να πράξει ακόμη περισσότερα.
 
«Υπάρχει παγκόσμιο ζήτημα υπερπροσφοράς και είμαστε ικανοποιημένοι να εργαστούμε με τους συμμάχους και φίλους για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα», είπε.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ο Καναδάς και το Μεξικό μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά από την επιβολή δασμών 10% και 25% στην εισαγωγή αλουμινίου και χάλυβα αντίστοιχα αν η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA) ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Πάντως, ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε ότι το θέμα του χάλυβα και του αλουμινίου και οι συνομιλίες με αναθεώρηση της NAFTA είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα, ενώ ο Μεξικανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση της NAFTA δεν πρέπει υπόκειται σε προϋποθέσεις εκτός της διαδικασίας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για εξασφάλιση μιας οριστικής και μόνιμης εξαίρεσης από αυτούς τους δασμούς», ανέφερε ο Τριντό.