You are here

Το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αυξήθηκε για το 5ο έτος το 2017, στα $13 τρισεκατομμύρια

13/02/2018 20:50

Ξεπέρασε τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια ο συνολικός δανεισμός των αμερικανικών νοικοκυριών το 2017, παρουσιάζοντας την πέμπτη κατά σειρά ετήσια αύξηση, εν μέσω της συνεχιζόμενης αύξησης των στεγαστικών δανείων και των δανείων για αγορά οχημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.
 
Ωστόσο, σχεδόν 10 χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι συνέπειες από την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι εμφανείς σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.
 
Οι συνολικές πιστώσεις και το χρέος αυξήθηκαν κατά 572 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 402 δισεκατομμύρια δολάρια, οφείλονται στην αύξηση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, καθώς οι αγοραστές συνεχίζουν να προβαίνουν σε αγορές κατοικιών οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές.
 
Αύξηση σημείωσαν επίσης τα σπουδαστικά δάνεια, τα δάνεια για αγορά οχημάτων και οι πιστωτικές κάρτες, αναφέρεται στην έκθεση.
 
Το ποσοστό αποπληρωμής χρεών με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών συνέχισε να βελτιώνεται στις περισσότερες κατηγορίες ή, στη χειρότερη περίπτωση, παρέμεινε σταθερό, ενώ οι κατασχέσεις παρέμειναν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
 
Ενώ το συνολικό χρέος των νοικοκυριών την περσινή χρονιά ξεπέρασε αυτό του τρίτου τριμήνου του 2008, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της κρίσης, τα υπόλοιπα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων παραμένουν χαμηλότερα από το ιστορικό τους επίπεδο, κατά 4%.
 
"Παρά την ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών, τα υπόλοιπα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων παραμένουν πολύ κάτω από το προηγούμενο τους ιστορικό επίπεδο σε πολιτείες που είχαν πληγεί περισσότερο από τη μεγάλη ύφεση", δήλωσε ο Donghoon Lee, ερευνητής της Fed της Νέας Υόρκης.