You are here

ΗΠΑ : Νομοσχέδιο για στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν και απόλυση πρώην αξωματούχου του FBI

17/03/2018 09:12

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε την Παρασκευή νομοσχέδιο που προβλέπει στενότερους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, εξοργίζοντας την Κίνα, που θεωρεί την νήσο επαρχία της που έχει αποσκιρτήσει.

Το νομοσχέδιο, που είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα, θα ερχόταν σε εφαρμογή το Σάββατο το πρωί, ακόμη αν ο Τραμπ δεν το είχε υπογράψει, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. 
 
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από την επιβολή δασμών που εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος να επιβάλει στις κινεζικές εισαγωγές και το κάλεσμα του στην Κίνα να μειώσει την μεγάλη εμπορική ανισορροπία με τις ΗΠΑ, ακόμη και αν η Ουάσιγκτον έχει στηριχθεί στο Πεκίνο για να βοηθήσει στην επίλυση των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα. 
 
Σε μια άλλη εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς απέλυσε τον Άντριου Μακέιμπ, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του FBI, λίγες ημέρες πριν την επίσημη συνταξιοδότησή του.
 
"Με βάση την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή, τα ευρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας του FBI (Office of Professional Responsibility) τερμάτισα τη σχέση εργασίας του Άντριου Μακέιμπ με άμεση ισχύ", ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Σέσιονς. 
 
Ο Μακέιμπ, που είχε υποβάλει την παραίτησή του από το πόστο του, στα τέλη Ιανουαρίου, απολύθηκε δύο μέρες πριν τα 50α του γενέθλια, όποτε και θα είχε το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί από το FBI με πλήρη σύνταξη. 
 
Ο ίδιος είχε βρεθεί στο στόχαστρο Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και του Αμερικανού Προέδρου  Τραμπ αναφορικά με το ρόλο του στην έρευνα του FBI για τη χρησιμοποίηση από τη Χίλαρι Κλίντον ενός ιδιωτικού διακομιστή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ενώ ήταν Υπουργός Εξωτερικών.