You are here

Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν έχει στη διάθεσή του υλικό που διαβάλλει τον Τραμπ

11/01/2017 14:07
Η Ρωσία δεν έχει στη διάθεσή της "φακέλους με πληροφορίες που να διακυβεύουν τη φήμη" του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες των επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προϊόν μιας "απόλυτης παραποίησης" που έχει στόχο να βλάψει τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

"Το Κρεμλίνο δεν έχει στην κατοχή του `kompromat` για τον Ντόναλντ Τραμπ", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιείτο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης για να χαρακτηριστούν οι ενοχοποιητικές πληροφορίες που συλλέγονταν σε βάρος προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα εκβιασμού.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν χθες στην ύπαρξη ενός 35σέλιδου εγγράφου στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς πληροφορίες που παρουσιάζονται ως ενοχοποιητικές για τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως η φερόμενη ύπαρξη ενός βίντεο σεξουαλικής φύσης που γυρίστηκε κρυφά από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Μόσχα το 2013.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο συντάχθηκε από έναν πρώην πράκτορα της βρετανικής αντικατασκοπείας που κρίνεται αξιόπιστος από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, γνωστοποιεί επίσης φερόμενες ανταλλαγές πληροφοριών για πολλά χρόνια ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, το περιβάλλον του και το Κρεμλίνο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημες πηγές. "Πρόκειται για την απόλυτη παραποίηση (...) Η κατασκευή ψευδών αυτού του είδους συνιστά προφανή απόπειρα να ζημιωθούν οι διμερείς μας σχέσεις" πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης με τη Μόσχα, συνέχισε ο Πεσκόφ.

"Ορισμένοι άνθρωποι πυροδοτούν αυτήν την υστερία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση αυτή, μετά τη σχετική δήλωση και του Τραμπ, ένα "κυνήγι μαγισσών".

Χθες το βράδυ και ο ίδιος ο Τραμπ είχε διαψεύσει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της πληροφορίες που τον ενοχοποιούν. "Ψευδείς Ειδήσεις - Ένα Απόλυτο Πολιτικό Κυνήγι Μαγισσών!" έγραψε στο Twitter.

"Το Κρεμλίνο δεν επιδιώκει να εξασφαλίσει `kompromat`", επανέλαβε τέλος ο Πεσκόφ, διαψεύδοντας επίσης ότι οι ρωσικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες που να διακυβεύουν τη φήμη της αντιπάλου του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ευθύνεται για οποιαδήποτε ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπως την κατηγορούν οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Ουάσινγκτον.