You are here

O Αμπάς ζήτησε από τον ΟΗΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για προώθηση ειρήνης

20/02/2018 21:04

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη "δημιουργία ενός πολυμερούς μηχανισμού" για το παλαιστινιακό ζήτημα μέσα από μια "διεθνή διάσκεψη" για τη Μέση Ανατολή έως τα μέσα του 2018.

Κατά τη διάρκεια μιας μακροσκελούς και σπάνιας ομιλίας του ενώπιον του ανώτατου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμπάς ζήτησε επίσης από τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, να το πράξουν.

Από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, 138 έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

'Επειτα από την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και την απόφαση των ΗΠΑ να παρακρατήσουν 65 εκατομμύρια δολάρια από τη συνεισφορά τους στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), οι Παλαιστίνιοι δεν θεωρούν την Ουάσιγκτον έναν ουδέτερο διαπραγματευτή και ζητούν μια συλλογική προσέγγιση για την προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του Μεσανατολικού.

Εξάλλου, η Αμερικανίδα Πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε σήμερα στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη Μέση Ανατολή, ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές είναι "έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά δεν θα σας κυνηγάμε".

Ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο Αμερικανός διαπραγματευτής για το Μεσανατολικό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, κάθονταν πίσω από την Χέιλι στη συνάντηση του ΣΑ.

Ο Κούσνερ και ο Γκρίνμπλατ εργάζονται πάνω σε ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό. Ο Αμπάς, που στην ομιλία του ενώπιον των μελών του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ ακριβώς πριν ζήτησε τη "δημιουργία ενός πολυμερούς μηχανισμού" για το παλαιστινιακό ζήτημα, δεν παρέμεινε στην αίθουσα ΣΑ για να ακούσει τις επισημάνσεις της Χέιλι.