You are here

Οι 28 επεκτείνουν κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος, εγκρίνουν αποστολή στο Ιράκ και τη συμφωνία με την Ουκρανία

17/07/2017 12:50
Το Συμβούλιο των Υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, που συνέρχεται σήμερα για τελευταία φορά πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές στις Βρυξέλλες, ενέκρινε τη στρατηγική για μια νέα μη στρατιωτική αποστολή στο Ιράκ, προσέθεσε 17 άτομα στον κατάλογο των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος και ενέκρινε στην τελική τους μορφή τα "προσωρινά αυτόνομα εμπορικά μέτρα υπέρ της Ουκρανίας".

Στην ίδια συνεδρίαση, αργότερα σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό και ειδικά για το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Crans Montana.

Σε σχέση με τι μέχρι στιγμής αποφάσεις του Συμβουλίου, οι 28 ενέκριναν μια μη στρατιωτική αποστολή, η οποία θα επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας στις ιρακινές αρχές για την εφαρμογή των πολιτικών πτυχών της ιρακινής στρατηγικής ασφαλείας. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα παρέχουν συμβουλές και βοήθεια σε τομείς προτεραιότητας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αρμόδιων αρχών.

Η στρατηγική εθνικής ασφάλειας στοχεύει στην οικοδόμηση κρατικών θεσμών ικανών να εδραιώσουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την πρόληψη των συγκρούσεων στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και περιγράφει ορισμένες απειλές για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της διαφθοράς, της πολιτικής αστάθειας και της εθνικής και σεκταριστικής πόλωσης, αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου.

Επιπλέον το Συμβούλιο προσέθεσε 16 άτομα στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος, για το ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων έναντι του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για την καταπολέμηση της διάδοσης και της χρήσης χημικών όπλων.

Τα άτομα αυτά περιλαμβάνουν 8 υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και 8 επιστήμονες που εμπλέκονται στη διάδοση και την παράδοση χημικών όπλων. Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, και πιο πρόσφατα στις 4 Μαρτίου 2017 για τη χρήση χημικών όπλων.

Η σημερινή απόφαση φέρνει σε 255 άτομα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιού και παγώματος περιουσιακών στοιχείων, επειδή είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη καταστολή εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Συρία.

Επιπλέον, 67 οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας μόνιμης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία στο πλαίσιο του υφιστάμενου πλαισίου που έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρουν οι Υπουργοί Εξωτερικών.

Η ΕΕ επιπλέον δηλώνει έτοιμη να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μόνο όταν ολοκληρωθεί μια συνολική, γνήσια και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική μεταβατική διαδικασία, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα συριακά κόμματα στη σύγκρουση βάσει της απόφασης 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ανακοινωθέντος της Γενεύης του 2012 Σταθερά σε εξέλιξη.

Tο Συμβούλιο ενέκρινε ένα σύνολο προσωρινών αυτόνομων εμπορικών μέτρων υπέρ της Ουκρανίας. Τα μέτρα αυτά πρέπει να τεθούν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και να εφαρμοστούν για περίοδο τριών ετών.

"Με τη σημερινή απόφαση, επιτρέπουμε την εξαγωγή περισσότερων ουκρανικών προϊόντων στην ΕΕ. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε την Ουκρανία και να ενισχύσουμε τους οικονομικούς και πολιτικούς μας δεσμούς, επίσης ενόψει της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο έδαφός της ", δήλωσε ο Sven Mikser, Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, η οποία σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. Η πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης των Oυκρανών εξαγωγέων στην αγορά της ΕΕ, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των προσπαθειών οικονομικής μεταρρύθμισης που έχουν αναληφθεί από την Ουκρανία.

Προστίθεται δε στις εμπορικές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί στο πλαίσιο συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, η οποία εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2016 και η οποία θα τεθεί επίσημα σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Η σημερινή απόφαση είναι το τελευταίο αναγκαίο βήμα για την επίσημη έγκριση του νέου εμπορικού κανονισμού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το κείμενο στις 4 Ιουλίου. Το κείμενο θα πρέπει να δημοσιευθεί και να τεθεί σε ισχύ λίγο μετά την υπογραφή του κειμένου από τους συννομοθέτες κατά τη σύνοδο ολομέλειας του ΕΚ τον Σεπτέμβριο.

Τέλος το Συμβούλιο ενέκρινε τα συμπεράσματα για το Πακιστάν, δηλώνοντας ότι η ΕΕ έχει σαφές ενδιαφέρον για ένα σταθερό, ασφαλές και δημοκρατικό Πακιστάν.

Κατά τους 28, τα τελευταία έτη, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Πακιστάν έχουν εμβαθυνθεί με την εφαρμογή του πενταετούς σχεδίου δέσμευσης που εγκρίθηκε το 2012. Η ΕΕ ενέτεινε επίσης τους θεσμικούς διαλόγους σε τομείς προτεραιότητας, όπως η πολιτική συνεργασία, η ασφάλεια, η διακυβέρνηση, Δικαιώματα, μετανάστευση, εμπόριο και ενέργεια. Έχουν δημιουργηθεί περαιτέρω επίσημοι δίαυλοι διαλόγου σε νέους τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μη διάδοση και ο αφοπλισμός.

Συνεχίζονται τέλος οι εργασίες μεταξύ της ΕΕ και του Πακιστάν σχετικά με ένα πολιτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το πενταετές σχέδιο δέσμευσης μέσω ενός νέου στρατηγικού σχεδίου δέσμευσης ΕΕ-Πακιστάν.