You are here

Παγκόσμια Τράπεζα: Ελαφρά επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 2,7% το 2017

11/01/2017 14:14
Ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ), καθώς η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών χαλαρώνει τις πιέσεις στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών που εξάγουν πρώτες ύλες και τερματίζονται οι επώδυνες υφέσεις στη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η ΠΤ αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) θα αυξηθεί στο 2,7% φέτος από 2,3% το 2016, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Ο ρυθμός ανάπτυξης για τις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να αυξηθεί στο 1,8% το 2017 από 1,6% το 2016, ενώ για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αυξηθεί στο 4,2% από 3,4%, αντίστοιχα. «Μετά από χρόνια απογοητευτικής παγκόσμιας ανάπτυξης, είμαστε ενθαρρυμένοι που βλέπουμε ισχυρότερες οικονομικές προοπτικές στον ορίζοντα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ. «Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική και να αυξηθούν οι επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπους», πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις της ΠΤ, ωστόσο, περιβάλλονται από σημαντική αβεβαιότητα, καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί σε αυτές οι συνέπειες από διάφορες πολιτικές που έχει προτείνει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Προτάσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν μία μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη μέσω μείωσης των φόρων και αύξησης των δαπανών για επενδύσεις υποδομών καθώς και μία περισσότερο προστατευτική στάση αναφορικά με το εμπόριο.

Για τις ΗΠΑ, η ΠΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% έναντι 1,6% το 2016, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη και να επηρεάσει και τις άλλες οικονομίες. «Μία εκτίναξη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ - είτε ως αποτέλεσμα επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών είτε για άλλους λόγους - θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρει η έκθεση. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια και πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, οι οποίες θα είχαν δυσμενείς συνέπειες σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερική χρηματοδότηση. Η έκθεση προσθέτει ότι η μακρά αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, με την αναστολή υλοποίησης επενδύσεων μέχρι να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πολιτική.

Για την Ευρωζώνη, η ΠΤ προβλέπει μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,5% από 1,6% το 2016. Για την Κίνα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, υποχωρώντας στο 6,2% το 2017 από 6,7% το 2016, αλλά εκτιμά ότι θα υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη ορισμένων οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης. Η ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί, αυξανόμενη στο 7,6% το 2017 από 7% το 2016, καθώς οι μεταρρυθμίσεις μειώνουν τη στενότητα στην εγχώρια προσφορά και αυξάνουν την παραγωγικότητα.