You are here

Παγώνει περιουσιακά στοιχεία $130 εκ. δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής στην υπόθεση Eskom

16/01/2018 09:40

Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής έχει εγκρίνει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων  1,6 δισεκατ. ραντ ($130 εκατ.) από έσοδα του διεθνούς συμβουλευτικού οίκου McKinsey και μιας εταιρείας η οποία συνδέεται με φίλους του Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο πηγή από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Πρετόρια εξέδωσε την απόφαση το Δεκέμβριο μετά από αίτημα της Εθνικής Διωκτικής Αρχής (NPA) για πάγωμα των εσόδων του οίκου McKinsey και της τοπικής εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Trillian σε ότι αφορά την παροχή συμβουλών στην εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Eskom της Νοτίου Αφρικής.

Η ιδιωτική εταιρεία McKinsey, η οποία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συμβουλευτικούς οίκους στον κόσμο, έχει ήδη χάσει αρκετούς πελάτες λόγω του συμβολαίου αυτού.

Αυτό τον μήνα ο κ. Ζούμα συμφώνησε στο διορισμό διερευνητικής επιτροπής σε σχέση με ισχυρισμούς για αδικαιολόγητη άσκηση επιρροής από τους αδελφούς Γκούπτα, υπό τον έλεγχο των οποίων ήταν η εταιρεία με την οποία είχε συνεργαστεί η McKinsey για το συμβόλαιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Eskom το 2016.

Εξάλλου, και το κοινοβούλιο εξετάζει ξεχωριστά κατά πόσο ο οίκος McKinsey εν γνώσει του άφησε να διοχετευθούν κονδύλια από την Eskom προς την Trillian για να διασφαλίσει ότι θα έπαιρνε το συμβόλαιο.

«Στις 14 Δεκεμβρίου, 2017, η NPA έλαβε διάταγμα προστασίας από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Πρετόρια για την προστασία περιουσιακών στοιχείων γύρω 1,6 δισεκατ. ραντ σε σχέση με την Τρίλιαν και την McKinsey» ανέφερε η πηγή της NPA, η οποία δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά της.

«Αύριο θα επιδοθεί στα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέρη το διάταγμα», είπε.  

Το διάταγμα επιτρέπει στις διωκτικές αρχές να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία ωσότου να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Εκπρόσωπος Τύπου της McKinsey δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει λάβει επίσημη επικοινωνία για το διάταγμα.

«Όπως έχουμε πει προηγουμένως ..θα επιστρέψουμε την αμοιβή την οποία λάβαμε από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Eskom (1,02 δισεκατ. ραντ) ό,τι και να γίνει», ανέφερε σε ηλεκτρονικό του μήνυμα στο Reuterς ο ίδιος.

Η McKinsey θα συνεργαστεί με τις αρχές της Νοτίου Αφρικής στις έρευνες τους σχετικά με την υπόθεση, πρόσθεσε.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε δική της έρευνα σε ότι αφορά την συνεργασία της με την Trillian και αναφέρει ότι έχει σταματήσει να συνεργάζεται με την εταιρεία τον Μάρτιο του 2016 όταν αξιολόγηση δέουσας επιμέλειας  (due dilligence) κατέδειξε δεσμούς με τους αδελφούς Γκούπτα.

Η Trillian δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο τη Δευτέρα. Όταν τον Νοέμβριο το πρακτορείο είχε επικοινωνήσει μαζί της η εταιρεία είχε αρνηθεί ότι είχε διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα αναφορικά με το συμβόλαιο της Eskom.

ΚΥΠΕ