You are here

Περιφερειακό ενεργειακό κέντρο θα καταστεί η Αίγυπτος, γράφει δημοσίευμα

20/02/2018 12:29

Στην ανακοίνωση της Delek Drilling αναφορικά με την συμφωνία εξαγωγής γύρω στα 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ στην ιδιωτική εταιρεία της Αιγύπτου Dolphinus σε διάστημα δεκαετίας για 15 δισεκατομμύρια δολάρια αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας “Egypt Today” (Αίγυπτος Σήμερα) σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στις Αιγυπτιακές ακτές.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Αιγυπτιακής Γενικής Εταιρείας Πετρελαίου και εμπειρογνώμονα Μεντχάτ Γιούσεφ ότι το Κάιρο έχει μέχρι στιγμή υπερτερήσει της Άγκυρας στον αγώνα για την εξεύρεση πηγών αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Αίγυπτος συνεχίζει να εδραιώνει την συμμαχία της με την Ελλάδα, την Κύπρο και την περιοχή ευρύτερα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο η Κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν έχει δεσμευθεί είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα από την συμφωνία, καθώς η Dolphinus θα εισάγει το φυσικό αέριο για χρήση στα ιδιωτικά εργοστάσια της ή για υγροποίηση και εκ νέου εξαγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούσεφ, η συμμαχία Αιγύπτου – Κύπρου είναι η πιο ισχυρή του είδους της στην Μεσόγειο γιατί οι δυο χώρες έχουν μεγάλα κοιτάσματα ενώ είναι επίσης θετική για την ΕΕ η οποία επιθυμεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες της για φυσικό αέριο εκτός του ρωσικού μονοπωλίου.
Η τοποθεσία της Αιγύπτου στο χάρτη, οι υποδομές της, οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου καταστούν την χώρα «ζωτικής σημασίας» στην διασύνδεση του Κυπριακού και του Ελληνικού φυσικού αερίου με τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν δημιουργηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας από την μια πλευρά και Αιγύπτου από την άλλη, η Αίγυπτος θα είναι το μοναδικό κέντρο για την διοχέτευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου δια μέσω των τερματικών υγροποίησης της.

Ο τρόπος της παροχής του φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γράφει το δημοσίευμα, είναι ακόμη υπό μελέτη και γι αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η μεταφορά του. 

Πιθανές επιλογές είναι ο αγωγός Αρίς-Ασκελόν της Εταιρείας Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου ο οποίος έχει υποστεί επανειλημμένα επιθέσεις και ο αγωγός Ιορδανίας – Ισραήλ.