You are here

Συνεχίζει να προκαλεί θανάτους στη Φλόριντα η Ίρμα

14/09/2017 07:31
Τρεις ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, οι εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση έχουν τραγικές συνέπειες στη Φλόριντα όπου έξι ηλικιωμένοι έχασαν την ζωή τους, με τις αρχές να αποδίδουν τους θανάτους αυτούς στην έλλειψη κλιματισμού στον οίκο ευγηρίας όπου διέμεναν.

Στην "Ηλιόλουστη Πολιτεία" επικρατεί τώρα υγρασία και ο υδράργυρος έχει ανέλθει άνω των 30 βαθμών κελσίου, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό.

Ο θάνατος των έξι ενοίκων του οίκου ευγηρίας στο Χόλυγουντ, στο βόρειο Μαϊάμι, μπορεί να εξηγηθεί από την απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και κλιματισμού, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κυκλώνας Ίρμα έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 77 ανθρώπων μετά το καταστροφικό του πέρασμα από την Καραϊβική. Τουλάχιστον 36 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

"Η κατάσταση είναι απίστευτη", δήλωσε ο Κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ, που αξίωσε να δοθούν "απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που αυτή η τραγωδία εκτυλίχθηκε".

"Ζητάω από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών να επιβεβαιώσουν αμέσως (...) εάν οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα για ευπαθείς ομάδες μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ενοίκων τους", δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου.

Περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν σήμερα βυθισμένα στο σκοτάδι στη Φλόριντα και τις γειτονικές πολιτείες, ήτοι 9 εκατομμύρια άνθρωποι. Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο του Μαϊάμι δεν λειτουργεί πλήρως, μονάχα το 50% των πτήσεων εκτελείται.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται αύριο στη Φλόριντα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το εύρος των καταστροφών. Σήμερα έγραψε στο Twitter ότι οι "καταστροφές που προκάλεσαν η Ίρμα και ο Χάρβεϊ" καθιστούν "ακόμα πιο αναγκαίες τη μείωση των φόρων και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις".

Στην Καραϊβική μετά τον Άγιο Μαρτίνο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη σήμερα στον Άγιο Βαρθολομαίο για να υπερασπιστεί τις ενέργειες της κυβέρνησής του και να διαβεβαιώσει ότι προτεραιότητά του είναι "η επιστροφή στην κανονικότητα".

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ένας μηχανισμός επείγουσας οικονομικής βοήθειας και θα τεθεί σε λειτουργία "έως την επόμενη Δευτέρα" προς όφελος των πληγέντων "που έχασαν τα πάντα".

Από την πλευρά της, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που βρίσκεται επίσης ενώπιον επικρίσεων για την αντίδραση των βρετανικών αρχών, ανακοίνωσε σήμερα την εκταμίευση επιπλέον 25 εκατομμυρίων λιρών προς τα βρετανικά εδάφη στην Καραϊβική, που ισοπεδώθηκαν από τον κυκλώνα Ίρμα.