You are here

Τον Μάικ Πομπέο στη θέση του Ρεξ Τίλερσον τοποθέτησε ο Πρόεδρος Τραμπ

13/03/2018 16:32

Ο επικεφαλής της CIA και πρώην βουλευτής Μάικ Πομπέο, είναι η επιλογή του Προέδρου των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος μέσω του λογαριασμού του στο Τουίτερ, χωρίς να δίδει κάποια εξήγηση για την απομάκρυνση του Τιλερσον. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θεώρησε αναγκαία την αλλαγή ενόψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και τις διάφορες διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις, στις οποίες χρειάζεται "φρέσκια ομάδα".

Οι σχέσεις Τραμπ - Τίλερσον ήταν μάλλον κακές και μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών εξεπλάγη όταν ευρισκόμενος σε περιοδεία στην Αφρική πληροφορήθηκε για τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Τραμπ μιλά θερμά για τον Μάικ Πομπέο, λέγοντας ότι ως διευθυντής της CIA έχει αποσπάσει τα εγκώμια και των δύο κομμάτων, ενισχύοντας τη συγκέντρωση πληροφοριών, εκσυγχρονίζοντας τις αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες της υπηρεσίας και οικοδομώντας στενούς δεσμούς με τους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ στον τομέα αυτό.
 
"Τον γνωρίζω πολύ καλά τους τελευταίους 14 μήνες και είμαι πεπεισμένος πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη δουλειά σ` αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι", είπε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Πρόσθεσε ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για αποκατάσταση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο, ενισχύοντας τις συμμαχίες, αντιμετωπίζοντας τους αντιπάλους τους και επιδιώκοντας την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
 
Τον Πομπέο θα αντικαταστήσει στην ηγεσία της CIA η αναπληρώτρια διευθύντρια Τζίνα Χάσπελ, η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Και οι δύο διορισμοί χρειάζονται την επικύρωση της Γερουσίας, οπότε αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί το πρόγραμμα των ακροάσεων στις αρμόδιες επιτροπές.
 
Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων του Γουέστ Πόιντ, ως μέλος της Βουλής ήταν από τους ηγέτες του Tea Party και πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον μετά το θανατηφόρο πλήγμα που δέχθηκε το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβυής.
Σε σχέση με την Τουρκία, τη βραδιά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ο Μάικ Πομπέο είχε χαρακτηρίσει την Ιρανική κυβέρνηση περίπου "τόσο δημοκρατική όσο η κυβέρνηση Ερντογάν. Και οι δύο είναι ολοκληρωτικές ισλαμιστικές δικτατορίες".