You are here

Βαθιά ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ για τη σύλληψη δύο Αμερικανών διπλωματών

12/10/2017 07:12
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη και εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για τη σύλληψη και την προφυλάκιση δύο μελών του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία, αναφέρει ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τίλερσον προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις οι οποίες να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες σε βάρος των δύο εργαζομένων οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι συλλήψεις ώθησαν την Ουάσινγκτον να σταματήσει να εκδίδει βίζες για τους πολίτες της Τουρκίας, κίνηση που ανταπέδωσε η Άγκυρα. Η διένεξη έχει πλέον πάρει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης.

Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, η οποία οδήγησε τις δύο κυβερνήσεις να ανακοινώσουν πως σταματούν μέχρι νεωτέρας να εκδίδουν βίζες η καθεμιά για τους πολίτες της άλλης, έχει πάρει "υπερβολικές διαστάσεις" και ενδέχεται να επιλυθεί σύντομα, δήλωσε από την πλευρά του την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, ο Σιμσέκ έκανε σχόλια που κατά τα φαινόμενα αποσκοπούσαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις: διαβεβαίωσε ότι για την τουρκική κυβέρνηση η ασφάλεια των διπλωματών και των υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία αποτελεί "κορυφαία προτεραιότητα" και υποστήριξε ότι οι προσαγωγές εργαζομένων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έγιναν στο πλαίσιο ερευνών "ρουτίνας".