You are here

Επενδύσεις €4,8 δισ. από τα διαβατήρια

11/08/2017 07:39
Επενδύσεις που πλησίασαν τα €5 δισ. έφεραν το σχέδιο πολιτογράφησης επενδυτών από το 2013, σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η StockWatch.

Τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών, που παραχωρούνται για πρώτη φορά, δείχνουν ότι από το 2011 η Κύπρος παραχώρησε 1319 διαβατήρια σε ξένους επενδυτές μέσω των οποίων εισέρρευσαν στη χώρα επενδύσεις €4,8 δισ. Η παραχώρηση διαβατηρίων αυξήθηκε σημαντικά μετά το 2013.

Το υφιστάμενο σχέδιο πολιτογράφησης επενδυτών του υπουργείου εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, προνοεί επενδύσεις €2 εκ. είτε σε ακίνητα, είτε σε κυπριακές εταιρείες, είτε οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων. Υπάρχουν επίσης πρόνοιες για συνδυασμό επενδύσεων, που περιλαμβάνουν και την αγορά κρατικών ομολόγων.

Οι κάτοχοι αυτών των επενδύσεων δεν δικαιούνται να τις διαθέσουν πριν παρέλθουν τουλάχιστον τρία χρόνια από την αγορά τους και την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.
Αναλυτικότερα από το 2011 που ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, 1319 ξένοι επενδυτές απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα στη βάση του σχεδίων που προνοεί την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας έναντι επενδύσεων από μη κύπριους επενδυτές.

Τα στοιχεία για τις επενδύσεις που προέκυψαν από τα συγκεκριμένα σχέδια είναι από το 2013, όταν ξεκίνησαν να συλλέγονται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αιτούντων. Το 2011 ο αριθμός των ξένων που απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα ήταν μόλις 30, το 2012 ήταν 48 ενώ το 2013 ο αριθμός των ξένων ανήλθε στους 55.

Από το 2014 παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των ξένων που απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα αφού ανήλθε στους 210.

Το 2015 αυξήθηκε ακόμη περισσότερο ο αριθμός και ανήλθε στους 337 και το 2016 στους 426.

Το πρώτο μόνο εξάμηνο του 2017 απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα 213 ξένοι υπήκοοι.

Μεταξύ των βασικών κριτηρίων είναι ότι οι αιτήσεις αξιολογούνται ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι επιχειρήσεις ή εταιρείες στις οποίες γίνονται επενδύσεις αποδεδειγμένα έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο, με ουσιαστική δραστηριότητα και σημαντικό κύκλο εργασιών και ότι εργοδοτούν τουλάχιστον πέντε κύπριους πολίτες ή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειάζεται επίσης λευκό ποινικό μητρώο.

Το ειδικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έχει δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων, ιδίως κατοικιών πολυτελείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η τιμή αρκετών οικιών σε projects πολυτελείας, όπως στους υπό ανέγερση πύργους στη Λεμεσό και αλλού, το τίμημα απόκτησης διαμερισμάτων ξεκινά από €2 εκ.

Παρά τα οφέλη του για την κυπριακή οικονομία, το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έχει επικριθεί από ξένα ΜΜΕ προκαλώντας την αντίδραση των κυπριακών αρχών.

Η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα διαβατήρια παραχωρούνται με φειδώ, και ότι είναι ελάχιστες σε σχέση με το σύνολο των πολιτογραφήσεων στην ΕΕ.

Προγράμματα πολιτογραφήσεων επενδυτών προσφέρουν και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα.

Της Ηρώς Ευθυμίου