You are here

Ηλεκτρονικά το αρχείο πληθυσμού

20/04/2017 11:51
Το τμήμα αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη, 2.5.2017, τίθεται σε λειτουργία η διαδικτυακή ηλεκτρονική υπηρεσία ΣΑΠ.

Μέσω της υπηρεσίας, οι ενδιαφερόμενοι, είτε βρίσκονται στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, θα μπορούν μέσω διαδικτύου να επαληθεύουν ή να τροποποιούν συγκεκριμένα προσωπικά στοιχεία τους που βρίσκονται καταχωρημένα στο αρχείο πληθυσμού, να αλλάζουν τη διεύθυνση επικοινωνίας τους με το τμήμα και να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού μονίμου διαμονής, για επανέκδοση εκλογικού βιβλιαρίου λόγω απώλειας και για επανέκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως ή προξενικού πιστοποιητικού γεννήσεως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, υποβάλλοντας την αίτηση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να παραλάβουν το έγγραφο τους, δηλαδή είτε ταχυδρομικώς στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, είτε αυτοπροσώπως από το γραφείο που θα επιλέξουν.

Για χρήση του η-ΣΑΠ απαιτείται εγγραφή η οποία γίνεται μία φορά στις επαρχιακές διοικήσεις και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, με την επίδειξη δελτίου ταυτότητας.
Με την ίδια εγγραφή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν και τις υπηρεσίες της κυβερνητικής διαδικτυακής διόδου ασφαλείας «ΑΡΙΑΔΝΗ» μέσω της οποίας υπάρχει πρόσβαση στο η-ΣΑΠ ενώ, αν υπάρχει ήδη εγγραφή στην «ΑΡΙΑΔΝΗ» δεν απαιτείται νέα εγγραφή για χρήση του η-ΣΑΠ, όπως σημειώνεται.