You are here

Πονοκέφαλος οι αιτούντες ασύλου

19/10/2017 12:11
Η αύξηση στις αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όπως ανέφερε, ενώ τον τελευταίο χρόνο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 54%, στην Κύπρο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 43%, «μια τάση που μας προβληματίζει και θα την παρακολουθούμε».

Σε ομιλία του κατά την έναρξη των επιτροπών παρακολούθησης των ταμείων εσωτερικών υποθέσεων 2014-2020 της ΕΕ τα οποία τελούν υπό τη διαχειριστική εποπτεία της μονάδας ευρωπαϊκών ταμείων του υπουργείου εσωτερικών, ο υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος έχει αποδώσει μέχρι σήμερα καθεστώς προστασίας σε 7,500 περίπου άτομα. Σε 1,065 άτομα αποδόθηκε το «καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα» ενώ σε πέραν των 6,500 ατόμων αποδόθηκε το καθεστώς της «συμπληρωματικής προστασίας», στη συντριπτική πλειοψηφία από τη Συρία, ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμούν επίσης ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου άλλες 2,300 περίπου αιτήσεις.

«Πέραν των απόλυτων αριθμών, κάτι το οποίο οφείλουμε να προβληματιστούμε είναι και η τάση των μεταναστευτικών ροών. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, έφτασαν στην Κύπρο 1400 άτομα μόνο με πλοιάρια, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός αιτητών καταφθάνουν και από τα κατεχόμενα. Τον περασμένο Αύγουστο η αύξηση των αιτήσεων για άσυλο ήταν 61% σε σχέση με πέρσι», επισήμανε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνολικοί αριθμοί αυτής της κατηγορίας των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο μπορεί να φαίνονται μικροί σε σχέση με τους συνολικούς αριθμούς σε μεγαλύτερες χώρες, αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέοι για μια μικρή σε πληθυσμό και έκταση χώρα όπως η Κύπρος.

«Και αν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη στο πλαίσιο χάραξης της «προσφυγικής πολιτικής» της ΕΕ είναι και ο αριθμός των αιτήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Eurostat, η Κύπρος αποτελεί την τέταρτη χώρα αιτήσεων πολιτικού ασύλου σε αναλογία πληθυσμού (894 αιτήσεις στο 1 εκ) από τις 28 χώρες της ΕΕ μετά την Μάλτα, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, με διαφορά μάλιστα πολύ μικρή από τις πρώτες τρεις χώρες. Η μεγάλη απόκλιση στους κατ’ αναλογία πληθυσμού αριθμούς αιτήσεων στο σύνολο της «Ενωμένης Ευρώπης» είναι όντως εκπληκτική με τα μισά περίπου κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν από μονοψήφιο μέχρι και διψήφιο αριθμό αιτήσεων ενώ άλλα κράτη μέλη να αγγίζουν πλέον τον τετραψήφιο αριθμό», είπε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι ενώ τον τελευταίο χρόνο στο σύνολο της ΕΕ οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 54%, στην Κύπρο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 43% και ότι παρά τους αυξημένους αριθμούς αιτητών, το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων στην Κύπρο αγγίζει το 57%, σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ΕΕ που κυμαίνεται στο 39%.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος με λιγοστούς πόρους διαχειρίστηκε τις μεταναστευτικές ροές με γνώμονα τον ανθρωπισμό, είπε ότι προβληματίζει η κατάσταση που διαμορφώνεται.

Τόσο η Κύπρος όσο και η ΕΕ, είπε, πρέπει να προχωρήσουν στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που δεν θα παραγνωρίζει και τη διαφύλαξη της δημογραφικής ταυτότητας του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά τους κοινοτικούς πόρους, είπε ότι κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, και μέχρι το τέλος του 2015, απορροφήθηκαν πέραν των €65 εκ. για υλοποίηση έργων που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση, την ένταξη, το άσυλο, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Δημοκρατίας.

Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, είπε, οι ευρωπαϊκοί πόροι στην Κύπρο είναι αυξημένοι κατά 25%, και αγγίζουν τα €82 εκ. που αξιοποιούνται για την υλοποίηση έργων στη βάση δύο εθνικών προγραμμάτων:

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά θέματα που σχετίζονται με το άσυλο και την υποδοχή, τη μετανάστευση, την ένταξη στην τοπική κοινωνία και τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες προέλευσης και το δεύτερο σχετίζεται με την εσωτερική ασφάλεια, την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, την αποτελεσματικότερη διαχείριση της έκδοσης θεωρήσεων, την προετοιμασία της Κύπρου για ένταξη στο χώρο του Σένγκεν, την πρόληψη και καταπολέμηση του διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, καθώς και στη διαχείριση κρίσεων.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κύπρος, μέσω της μονάδας ευρωπαϊκών ταμείων του υπουργείου εσωτερικών, κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά την προώθηση των προγραμμάτων προς αξιοποίηση των σχετικών ταμείων και πόρων της ΕΕ και ότι στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, η μονάδα ευρωπαϊκών ταμείων έχει στο ενεργητικό της -και έχει θέσει υπό τη διαχείριση της- πέραν των 55 έργων, ενώ έχουν δεσμευτεί δαπάνες πέραν των €25 εκ. για την υλοποίηση έργων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο επικεφαλής της μονάδας ευρωπαϊκών ταμείων Κωνσταντίνος Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η επιτροπή παρακαλούθησης των ταμείων είναι καθόλα σημαντικός στην πορεία υλοποίησης του εθνικού προγράμματος, και κατά συνέπεια, στον αντίκτυπο που θα έχει για την ορθή και ουσιαστική εφαρμογή του με επιδιωκόμενο αποτέλεσμα την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Εξάλλου, την εκδήλωση χαιρέτισε και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της μονάδας για τα εθνικά προγράμματα της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, της γενικής διεύθυνσης για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις της Κομισιόν, Πατρίκ Λεφέβρ.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν είπε ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ αλλά ακόμη και στην ίδια την Κομισιόν υπάρχει η εντύπωση ότι η Κύπρος δεν πιέζεται από τη μεταναστευτική κρίση, αλλά όπως είπε, αυτό είναι λανθασμένο. Οι αριθμοί δεν συγκρίνονται με εκείνους στην Ελλάδα ή την Ιταλία αλλά εντούτοις, η Κύπρος είναι ένα νησί και έχει ανάγκη από ενίσχυση από την ΕΕ.