You are here

Στον πάτο της ΕΕ η στελέχωση δημοσιονομικού συμβουλίου

15/02/2018 17:11

Το δημοσιονομικό συμβούλιο καλείται να ανταποκριθεί σε όρους εντολής που κυμαίνονται στο μέσο όρο αντίστοιχων σωμάτων στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένει στον πάτο σε ότι αφορά τη στελέχωσή του, καταλαμβάνοντας την 27η θέση ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα εν λόγω στοιχεία, προέρχονται από έρευνα αξιολόγησης της πορείας ανεξάρτητων δημοσιονομικών συμβουλίων στην ΕΕ και περιλαμβάνονται σε σημείωμα του δημοσιονομικού συμβουλίου προς την επιτροπή οικονομικών, ενώπιον της οποίας τέθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο προϋπολογισμός του δημοσιονομικού συμβουλίου.

Στον προϋπολογισμό, υπάρχει πρόνοια για τη δημιουργία μιας νέας μόνιμης θέσης προϊσταμένου, κλίμακας Α13, για την κάλυψη των αναγκών του συμβουλίου.

Μέλη της επιτροπής οικονομικών φάνηκαν να διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας νέας μόνιμης θέσης προϊσταμένου στο δημοσιονομικό συμβούλιο, το οποίο κρίνει τη θέση απαραίτητη για σκοπούς καλύτερου σχεδιασμού στρατηγικής και καταλληλότερης και πλήρους στελέχωσης της υπηρεσίας. Στο σημείωμα, παρέχεται λεπτομερής αιτιολόγηση, κάτι που είχαν ζητήσει οι βουλευτές.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η κατάλληλη εκπροσώπηση της Κύπρου σε συναντήσεις με τα αντίστοιχα σώματα άλλων κρατών μελών της ΕΕ, από καταρτισμένα άτομα θα μεταφέρει τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και θα προσδίδει αξιοπιστία στο συμβούλιο και κατ’ επέκταση στους θεσμούς της χώρας.

Προστίθεται, ότι το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό συμβούλιο, μελετά ήδη προτάσεις για εφαρμογή ελάχιστων ποιοτικών προτύπων που θα αφορούν τη στελέχωση των δημοσιονομικών συμβουλίων όπως και διαδικασίες αξιολόγησης. Υπάρχει μάλιστα, εισήγηση από ευρωπαϊκό σώμα για καθορισμό ελάχιστου αριθμού στελέχωσης ενός δημοσιονομικού συμβουλίου, με 5 οικονομολόγους και ανάλογες πιέσεις από συμβούλια άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι μια από τις αλλαγές που προωθούνται, είναι και η ενίσχυση της διαδικασίας του πλαισίου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού των κυβερνήσεων, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί και να καταστεί πιο δεσμευτική ενώ, θα υπόκειται σε έλεγχο και αξιολόγηση.

Παράλληλα, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, η θητεία του ίδιου ολοκληρώνεται σε 2 χρόνια και συμπίπτει με τη λήξη της απόσπασης των μελών της γραμματείας γεγονός που ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστη στήριξη για τον νέο πρόεδρο. Ως εκ τούτου, κρίνεται ορθότερο να υπάρχει ένα άτομο, όπως ο προϊστάμενος που να έχει ήδη ολοκληρώσει ένα δημοσιονομικό κύκλο στο συμβούλιο, σύμφωνα με το σημείωμα.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού πάντως, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο σε λίγα χρόνια «να μείνουμε εκτεθειμένοι» κατά την έκφρασή του, εάν δεν ενισχυθεί με προσωπικό το δημοσιονομικό συμβούλιο.

Στα σκαριά οδηγία για δημοσιονομικό πλαίσιο ΕΕ

Στο σημείωμα γίνεται αναφορά επίσης και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προώθηση πρότασης νέας οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομική ευθύνης και της διαδικασίας μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού του προϋπολογισμού των κρατών μελών της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων, συμμετοχή των δημοσιονομικών συμβουλίων στην επίβλεψη της τήρησης των αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού και την εφαρμογή μηχανισμού διόρθωσης σε περίπτωση ενεργοποίησης του.

Επιπρόσθετα, η πρόταση αναφέρεται στην αναγκαιότητα βελτίωσης των υφιστάμενων κανονισμών και στην ενίσχυση της διαδικασίας «συμμόρφωση ή επεξήγηση» στις περιπτώσεις όπου υπάρχει διαφωνία μεταξύ του δημοσιονομικού συμβουλίου και του υπουργείου οικονομικών.

Σημειώνεται ακόμα, ότι την 1η Φεβρουαρίου, τα δημοσιονομικά συμβούλια της ΕΕ είχαν κοινή συνάντηση με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει για την πρόθεση της Κομισιόν σχετικά με ενίσχυση του ρόλου του θεσμού.

Στο σημείωμα προς την επιτροπή οικονομικών, περιλαμβάνονται αναφορές και στα σεμινάρια και συνέδρια στα οποία συμμετέχουν ετησίως, ο πρόεδρος και τα μέλη της γραμματείας του συμβουλίου.

Οι συνεδριάσεις, τα συνέδρια και τα σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν το 2017 ήταν 12 και είχαν συνολικό κόστος €7,7 χιλ.

Αναφορά γίνεται και στο κονδύλι που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, για δικαιώματα εμπειρογνωμόνων και αγορά υπηρεσιών. Το κονδύλι για τα δικαιώματα εμπειρογνωμόνων ανέρχεται στις €7,5 χιλ. στον προϋπολογισμό του 2018 και στις €65 χιλ. για αγορά υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα το εν λόγω κονδύλι δεν έχει χρησιμοποιηθεί και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στο παρόν διάστημα ωστόσο, η ανάγκη μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Προστίθεται ότι λόγω της μη στελέχωσης του συμβουλίου, κρίθηκε σκόπιμο όπως συμπεριληφθεί κονδύλι για αγορά υπηρεσιών, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορεί το συμβούλιο να ανταποκριθεί στους όρους εντολής του με συμμόρφωση στο εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

 

Της Μαρίας Χαμπή