You are here

Σιαρλή: Καμία καθυστέρηση στο μνημόνιο

27/07/2012 07:11
Εντός του αναμενόμενου χρονικού πλαισίου κινείται η διαδικασία της συνομολόγησης του μνημονίου με την τρόικα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για καθυστέρηση στη διαδικασία.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο κ. Σιαρλή, που μέχρι αργά τα μεσάνυχτα διαβουλευότανε βασικά στοιχεία του μνημονίου με τους τεχνοκράτες της τρόικα και συνεργάτες τους, τόνισε ότι η διαδικασία της συνομολόγησης του μνημονίου θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα και η Κύπρος θα εξασφαλίσει το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Σιαρλή ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι το μνημόνιο θα είναι έτοιμο εντός Σεπτεμβρίου ενώ, όπως επεσήμανε, το θέμα της εξακρίβωσης του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα χρειαστεί άλλους 2-3 μήνες.

Το γεγονός όμως αυτό, εξήγησε, «δεν επηρεάζει την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό» διότι, όπως υπέδειξε, «στο μνημόνιο θα τεθεί το μέγιστο ποσού που μπορεί να χρειαστούμε».

Ο κ. Σιαρλή ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της Ισπανίας η οποία υπόγραψε το μνημόνιο την περασμένη Παρασκευή ενώ η έρευνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστεί 2-3 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της.

Η Ισπανία, διευκρίνισε, αποδέχθηκε ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρειαστεί ανέρχεται στα €62 δισ. ενώ στο μηχανισμό ανέβασαν το ποσό στα €100 δισ., το μέγιστο δηλαδή ποσό που θα μπορούσαν να χρειαστούν.

Το ίδιο θα συμβεί και με την Κύπρο, είπε, «αν καταλήξουμε ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ανέρχονται στα €6 δισ. τότε το ποσό που μπορεί να δανειστούμε από το μηχανισμό να κυμαίνεται στα €10 - €11 δισ.

Ο κ. Σιαρλή ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός επίσης και στο θέμα που έχει προκύψει με την αναχρηματοδότηση του δημόσιου βραχυπρόθεσμου χρέους τονίζοντας ότι σύντομα θα ανακοινώσει την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου