You are here

Αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι

16/05/2016 06:08
Χαμηλώνει τον δημοσιονομικό πήχη η κυβέρνηση λίγους μόλις μήνες μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός δημοσιονομικής πολιτικής που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή, σηματοδοτεί την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων προς τα κάτω, δίνοντας στην κυβέρνηση δημοσιονομικό «μαξιλάρι» για να ασκήσει μισθολογική και κοινωνική πολιτική.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο τριετίας της κυβέρνησης, το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι οριακά αρνητικό μέχρι το 2018 και οριακά θετικό από το 2019.

Το πρωτογενές ισοζύγιο, που δεν περιλαμβάνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 91% του ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Οι στόχοι αυτοί διαφέρουν από αυτούς που συμφώνησε η Κύπρος με τους πιστωτές της στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Με βάση την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η Κύπρος είχε δεσμευθεί να έχει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.

Στην τελευταία του έκθεση για την Κύπρο τον Ιανουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούσε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα ήταν θετικό τόσο το 2017 όσο και το 2018. Με αυτά τα δεδομένα το ΔΝΤ υπολόγιζε ότι το χρέος θα μειωνόταν στο 85% του ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Η αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων προκύπτει παρά την υιοθέτηση, από την κυβέρνηση, βελτιωμένων μακροοικονομικών παραδοχών.

Το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,2% το 2016 και 2,5% ετησίως την επόμενη τριετία. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πιο αισιόδοξες από αυτές του ΔΝΤ, που στηρίζει τα δημοσιονομικά του μοντέλα σε μακροοικονομικές παραδοχές για ανάπτυξη 1,5 με 2,2%.

Αύξηση €0,5 δισ. στις δαπάνες

Η αλλαγή στη δημοσιονομική στάση της κυβέρνησης προκύπτει κυρίως από την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών.

Μέσα σε τρία χρόνια, οι πρωτογενείς δαπάνες (χωρίς τους τόκους για το χρέος) θα αυξηθούν κατά περίπου €0,5 δισ., από €6,4 δισ. σε €6,9 δισ. Οι πρόσθετες δαπάνες θα διοχετευτούν στο κρατικό μισθολόγιο και στις κοινωνικές παροχές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το κρατικό μισθολόγιο θα αυξηθεί λόγω αύξησης των μισθών στο δημόσιο, πρόσληψης 3 χιλ. οπλιτών και αύξησης των συντάξεων. Η συνολική αύξηση την τριετία για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα φθάσει τα €200 εκ., δηλαδή το μισθολόγιο του κράτους θα διογκωθεί κατά περίπου 9%.

Θα αυξηθούν επίσης οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές κατά περίπου €200 εκ., εν μέρει λόγω αύξησης των αναλογικών εισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα αυξηθούν κατά €70 εκ.

Για κάλυψη των δαπανών, το υπουργείο οικονομικών ποντάρει σε αύξηση της εισροής φόρων στον κρατικό κορβανά.

Τα έσοδα της κυβέρνησης υπολογίζεται να αυξηθούν κατά €0,7 δισ. τα επόμενα χρόνια, λόγω της σταδιακής βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Η αύξηση θα προκύψει παρά την εξάλειψη της έκτακτης εισφοράς επί των μισθών όλων των υπαλλήλων το 2017, που σήμερα προσθέτει €80 εκ. ετησίως στα έσοδα της κυβέρνησης.