You are here

Σήμα για αύξηση κονδυλίων δήμων

12/08/2017 09:27
Σήμα για αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στους δήμους έστειλε ψες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγες μόλις βδομάδες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πληρώνει ετήσιες δόσεις €11 εκ. για εγγυημένα δάνεια €177 εκ. των τοπικών αρχών.

Αν με τη βοήθεια και της βουλής υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και νοικοκυρευτούν τα οικονομικά των δήμων, μέσα από συμπλεγματοποιήσεις, τότε το κράτος θα έρθει αρωγός αυξάνοντας την κρατική χορηγία, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαιρετίζοντας ψες το ετήσιο φεστιβάλ Λευκάρων.

Σημείωσε πως αναλαμβάνοντας την εξουσία «αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα. Ήταν η οικονομική κρίση που δημιούργησε σωρεία προβλημάτων σε όλους ανεξαίρετα. Και βεβαίως θα ευχόμουν να ήταν καλύτερες οι αποφάσεις μας τις κρίσιμες στιγμές. Θα ευχόμουν να γινόταν αποδεκτή η πρώτη απόφαση του Eurogroup με ελάχιστες αποκοπές χωρίς κατάρρευση της λαϊκής τράπεζας χωρίς τα κουρέματα. Όμως έτσι εν τη σοφία της αποφάσισε η βουλή», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό που έχει σημασία «δεν είναι να κοιτάζουμε πίσω, αλλά να κοιτάζουμε μπροστά και εκείνο που ήταν η συμβολή και η συνδρομή της βουλής ήταν η υιοθέτηση μέτρων ή η υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε έναντι των δανειστών μας, με αποτέλεσμα μετά από δύο-δυόμιση χρόνια να έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε (η κρίση), τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που μας επεβλήθησαν, βγήκαμε από το μνημόνιο, δημιουργήσαμε συνθήκες ανάπτυξης και είμαστε σε θέση να εξαγγέλλουμε από το 2015 και να υλοποιούμε έργα».

«Για αυτό και εκεί που υπάρχει φιλοπρόοδη προσπάθεια, εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες το κράτος να συμβάλει και να βοηθήσει στην υλοποίηση έργων δεν το παραλείπει και δεν θα το παραλείψει. Πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του. Θα πρέπει να μην επαναλάβουμε σφάλματα του παρελθόντος. Θα πρέπει να μείνουμε αυστηρά πειθαρχημένοι στις προσπάθειες για συνέχιση αυτής της σταθερής ανάπτυξης, ώστε να δημιουργήσουμε πραγματικά συνθήκες που να μας επιτρέπουν να υλοποιούμε αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε.
Και έχει σημασία αυτό που λέγω. Μέσα από τις ημέρες και τα έργα θα φανεί πόσο οι δεσμεύσεις υλοποιούνται», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, που έχουμε υιοθετήσει ως κύριο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής, έχουμε ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα πολιτική μας, επενδύοντας στα πλαίσια του προγράμματος αυτού €243,3 εκ. για έργα που προωθούν νέα μοντέλα ανάπτυξης, δράσεων και δικτυώσεων των κοινοτήτων.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έχει προωθηθεί η ολοκλήρωση του πολυδύναμου κέντρου Λευκάρων, και είναι στα ίδια πλαίσια που θα ξεκινήσει εντός των επομένων δύο-τριών μηνών η Α’ φάση της πλατείας Λευκάρων. Θέλω να πιστεύω ότι με την ανακούφιση που έχουμε δώσει μέσα από τη διαγραφή των χρεών των δήμων, όπου η κυβέρνηση ήταν εγγυητής, δίνουμε μια ανάσα και μια οικονομική άνεση να επικεντρωθεί ο δήμος σε έργα αναγκαία για τους δημότες του – και όχι μόνο ο δήμος Λευκάρων αλλά και σημαντικοί άλλοι δήμοι- ώστε να μπορεί επιτέλους η τοπική αυτοδιοίκηση να βλέπει οράματα να υλοποιούνται", ανέφερε.

«Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι ήταν και παραμένει θέση μας πως αν με τη βοήθεια και της βουλής - είμαι της άποψης ότι θα υπάρξει μια συναίνεση μεταξύ μας – υλοποιηθεί και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης - νοικοκυρευτούν τα οικονομικά των δήμων μέσα από συμπλεγματοποιήσεις κλπ, (τότε) και το κράτος θα έρθει αρωγός αυξάνοντας την κρατική χορηγία», συμπλήρωσε.

Αυτή την ώρα, όπως είναι τα δεδομένα, συνέχισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «υπάρχει δυστυχώς ένας αυστηρότερος έλεγχος, μια αυστηρότερη τοποθέτηση και είμαι βέβαιος ότι με τη θέσπιση και τον εκσυγχρονισμό του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνει κατορθωτό να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού μας και ιδιαίτερα των τοπικών αρχών που έχουν την ανάγκη στήριξης και αρωγής του κράτους».

«Όσον αφορά το ξενοδοχείο «Αγορά» είμαι γνώστης του προβλήματος που αντιμετωπίζετε και σε συνεννόηση με τον δήμαρχο, που οφείλω να πω ότι η επαφή μας είναι τακτικότατη, θα φροντίσουμε ώστε εντός συντόμου χρόνου να οδεύσει προς οριστική λύση ένα πρόβλημα που όντως εδώ και δέκα χρόνια και μέσα από την εγκατάλειψη δημιουργεί προβλήματα στον δήμο, αλλά και στους περίοικους", επεσήμανε.

Την ίδια ώρα, ανέφερε, πιστεύω πως μέσα από προγράμματα – για τα οποία είχα την ευκαιρία προηγουμένως να συζητήσω με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της εκκλησιαστικής επιτροπής - δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης και πάλι κατά τρόπο που να ευεργετεί τον δήμο και αυτό είναι το σημαντικότερο. Επομένως πιστεύω ότι σύντομα ο δήμαρχος θα είναι σε θέση να εξαγγείλει και η εκκλησία να συμβάλει ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα», κατέληξε.