You are here

Ανακοίνωσε διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους €1,4 δισ. ο Τσίπρας

14/11/2017 08:12
Με τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Δευτέρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τον τρόπο και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα για τη φετινή χρονιά, το οποίο προέρχεται από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το κοινωνικό μέρισμα θα μοιραστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ενώ η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρας το μέρισμα θα είναι συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ και θα διανεμηθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες.

«Πέρυσι ανακοινώσαμε την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ υπό την μορφή εφάπαξ δέκατης τρίτης σύνταξης σε 1,5 εκ. συνταξιούχους. Φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Το μέρισμα θα είναι 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρσι», τόνισε ο πρωθυπουργός και όρισε το χρονικό πλαίσιο της κατανομής.

«Από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε και συμπλήρωσε: «315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. Ακόμη, θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ», κατέληξε.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δισ. ευρώ που έχει υφαρπάξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας την μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

«Η πιο μεγάλη κοροϊδία, όμως, είναι αυτή που αναμασούν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, περί ανακούφισης του λαϊκού κόσμου και δίκαιης ανάπτυξης, τα οποία καταρρέουν μπροστά στη βαρβαρότητα που καθημερινά ζει ο λαός, εξαιτίας της πολιτικής που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί, παίρνοντας για αυτό τα συγχαρητήρια της ΕΕ και του ΔΝΤ» υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.