You are here

Αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση για τις δηλώσεις Ερντογάν περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης

07/12/2017 07:08
Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η θέση που εξέφρασε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση τού ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Με ανακοίνωσή του, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμούν η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα να αποτελέσει αφορμή για να χτιστούν γέφυρες και όχι για να υψωθούν τείχη.

«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίδραση υπήρξε και από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία σημειώνει ότι «οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών». Η κ. Γεννηματά ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την κακή, όπως υποστηρίζει, προετοιμασία της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας ότι είναι προκλητική η έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν.