You are here

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση της Άγκυρας για τη Σαρία

12/01/2018 07:30

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ως απάντηση στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ,  αναφορικά με την έγκριση του νομοσχεδίου για τη Σαρία από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, ως εκ τούτου οποιεσδήποτε έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, καλεί την Τουρκία «να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις».

Όπως σημειώνεται, η έγκριση του νομοσχεδίου για τη Σαρία από την ελληνική Βουλή αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για την ενίσχυση της ισονομίας και τις ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ρύθμιση «που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας», υπογραμμίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, αναφορικά με τις αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι οι ελληνικές αρχές δεν αντάλλαξαν απόψεις με τους «εκλεγμένους μουφτήδες», το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά ότι: «οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος».

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς σε συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καταλήγει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ