You are here

Αυξήσεις δύο ταχυτήτων στις αντικειμενικές αξίες

29/08/2007 09:13
Της Μαρίας Βουργάνα

Αυξήσεις δύο ταχυτήτων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προετοιμάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ανεξάρτητα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα κερδίσει στις εκλογές. Άλλωστε, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών, προκειμένου αυτές να αγγίξουν τις αγοραίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα γίνει την άνοιξη του 2008.

Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να ξεκινήσει και η καταγραφή των αγοραίων τιμών των ακινήτων κατά περιοχή, καθώς και των αποκλίσεων που ισχύουν με τις αντικειμενικές αξίες, που θα αποτελέσουν και τη βάση για την τρίτη δόση αναπροσαρμογής των αξιών, μετά τις δυο πρώτες δόσεις κατά τις οποίες οι τιμές αυξήθηκαν μέχρι και 141,8%. Οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες στις φθηνές περιοχές και μικρότερες έως αρνητικές στις ακριβές αφού όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς στις προνομιούχες περιοχές, Βουλιαγμένη, Εκάλη, Κηφισιά, Γλυφάδα, κ.λ.π. οι αντικειμενικές αξίες έχουν ήδη προσεγγίσει τις αγοραίες τιμές με τις δύο προηγούμενες αναπροσαρμογές.

Στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές εντοπίζονται σήμερα και τα περισσότερα κρούσματα φοροδιαφυγής λόγω της υφιστάμενης απόκλισης μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών αξιών.

Έτσι σε συνδυασμό και με την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το φορολογικό χτύπημα για τους ιδιοκτήτες των «φτηνών» και μεσαίων περιοχών θα είναι διπλό και από τον φόρο ακινήτων και από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και τη συνεπαγόμενη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης.

Αντίθετα οι ιδιοκτήτες των «ακριβών» περιοχών εκτός από το πάγωμα των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους θα επωφεληθούν και από την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνουν σήμερα, δεδομένου ότι στις περιοχές αυτές εντοπίζεται ο μεγαλύτερος όγκος των υπόχρεων σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Κόστος

Άλλο ένα χτύπημα που αναμένεται να δεχθεί η οικοδομή είναι η αύξηση κατά 50% του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών (ΕΚΚΟ) και αφορά όλους τους ιδιοκτήτες που κτίζουν με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας.

Ήδη στο φορολογικό νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, το οποίο δεν πρόλαβε να ψηφίσει η κυβέρνηση λόγω της προκήρυξης εκλογών και διάλυσης της Βουλής προβλέπει ότι οι τιμές αφετηρίας για τον υπολογισμό του ΕΚΚΟ, που επηρεάζεται από το ύψος των αντικειμενικών αξιών θα προσαυξάνεται ετησίως και με τη μεταβολή του πληθωρισμού του προηγουμένου έτους. Αυτό σε συνδυασμό με τις υπουργικές αποφάσεις που αναμένεται να εκδοθούν μετά τις εκλογές για τους συντελεστές αυξομείωσης, η αύξηση του ΕΚΚΟ θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει το 50%.

Στόχος των αλλαγών στον υπολογισμό του ΕΚΚΟ είναι το «τεκμαρτό» αυτό κόστος να μην υπολείπεται περισσότερο από 30% του πραγματικού κόστους.