You are here

Επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

12/01/2018 07:25

Με επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στη χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
 
Στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει πολύ σοβαρά την εκκλησιαστική πτυχή του ζητήματος, η οποία τέθηκε από την Ιερά Σύνοδο σε σχέση με την ονομασία της Εκκλησίας της πΓΔΜ. Παράλληλα, σημειώνει ότι υπεύθυνη, βάσει Συντάγματος, για τη διαπραγμάτευση του ζητήματος είναι η ελληνική κυβέρνηση και επισημαίνει τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας  η οποία, όπως λέει, «δεν πρέπει να υπονομεύεται από μισαλλοδοξία και ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες».
 
«Η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι η εθνική αποφασιστικότητα είναι αποτελεσματική μόνον όταν συνδυάζεται με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη της εθνικής ενότητας», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του πρωθυπουργού η οποία καταλήγει με την ευχή η Εκκλησία να συμβάλει ώστε η χώρα  « να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν».

ΚΥΠΕ