You are here

Γιούνκερ: Από τις πιο δύσκολες στιγμές η ελληνική κρίση

14/09/2017 11:33
«Από τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας του» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου έξι ΜΜΕ, ανάμεσά τους και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στην μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Όσον αφορά το πότε αναμένει ότι θα τελειώσουν τα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει λέγοντας, όμως, ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη αν οι ελληνικές Αρχές προχωρούσαν στις μεταρρυθμίσεις νωρίτερα. «Πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο. Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας. Όταν ήμουν πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα. Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους. Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα. Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν την στιγμή που έπρεπε».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πολλοί ήταν αυτοί που εντός ΕΕ υποστήριζαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα».

Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ευρώπη και επανέλαβε ότι «οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα γραφεία σύνταξης, όχι στις φυλακές. Ο χώρος τους είναι εκεί που επικρατεί η ελευθερία έκφρασης». «Έχω την αίσθηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ότι κάποιοι στην Τουρκία επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων».