You are here

Η ένταση στην περιοχή των Ιμίων έχει αποκλιμακωθεί, λέει ο Δ. Τζανακόπουλος

14/02/2018 16:29

Για το περιστατικό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων με την τουρκική ακταιωρό, τις εξελίξεις που ακολούθησαν, τη στάση της Ελλάδας αλλά και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Σε σχετική ερώτηση αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή είναι και η δική του εκτίμηση. "Ούτως ή άλλως, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο οικόπεδο, στο οποίο αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά ως προς το πού ανήκει", σημείωσε.

Αναφορικά με το περιστατικό διεμβολισμού ελληνικού σκάφους από τουρκικό πλοίο, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Πράγματι υπάρχει μια αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή η αποκλιμάκωση δεν προεξοφλεί τίποτα και ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση.

Όπως σημείωσε επ’ αυτού ο κ. Τζανακόπουλος, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε πλήρη εγρήγορση για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τυχόν προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, και σε πολιτικό επίπεδο και σε διπλωματικό και σε διεθνές. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι στενή παρακολούθηση και ψυχραιμία», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το καθεστώς του Αιγαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι αυτό είναι απολύτως σαφές και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτησή του με βάση το διεθνές δίκαιο. «Οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία –την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί – θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών», σημείωσε.

Αναφορικά με τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ισχυρισμό του Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι το περιστατικό στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας, ο κ. Τζανακόπουλος αποτίμησε καταρχάς ως θετικό τον απολογητικό τόνο του Τούρκου πρωθυπουργού, ωστόσο σημείωσε ότι όταν η Τουρκία αυξάνει την ένταση είναι δεδομένο ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες ακόμα και ενός ατυχήματος. «Επομένως είναι μεγάλη η ευθύνη της τουρκικής πλευράς για το χθεσινό περιστατικό», σημείωσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι τα Ίμια είναι ελληνικά. Όπως υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος είναι θέση όλων των διεθνών οργανισμών και προφανής θέση της χώρας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας και της γελοιότητας», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όταν σχολιάζει τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα όταν σχολιάζει τέτοια ευαίσθητα θέματα».

«Τα Ίμια είναι ελληνικά και αυτό προκύπτει πλήρως από το χθεσινό δελτίο Τύπου που εκδώσαμε», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα αλλάζει τακτική απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι σημαντικά θέματα «δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, είναι η αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η ταυτόχρονη προσπάθεια να διατηρούνται διπλωματικοί και πολιτικοί δίαυλοι με τη γείτονα και η ανάδειξη της προκλητικής συμπεριφοράς των Τούρκων σε όλα τα διεθνή φόρα». Σημείωσε, επίσης, ότι είναι προφανές ότι οποιοδήποτε διαπραγματευτικό χαρτί έχει η χώρα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι σε διαρκή χρήση.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς, καθώς έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, γεγονός που πυροδοτεί μια νευρικότητα στη γείτονα χώρα, η οποία αυξάνει τις προκλήσεις.

«Από τη δική μας πλευρά κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και πολιτικά και διπλωματικά και διεθνώς για να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας και αυξάνουμε όλες τις πιέσεις και χρησιμοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεση μας», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, χαιρετίζοντας, παράλληλα, τις σαφείς τοποθετήσεις επί του θέματος εκ μέρους όλων των διεθνών παραγόντων.