You are here

Καϊλή: €500 εκ. έχουν έρθει από την Ευρώπη στην Ελλάδα για το προσφυγικό και δεν έχουν απορροφηθεί

11/01/2017 14:16
Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ έχουν έρθει από την Ευρώπη στην Ελλάδα για το προσφυγικό και δεν έχουν απορροφηθεί από το ελληνικό κράτος, είπε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, η οποία μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9FM" και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση γι αυτή την κατάσταση.

"Δεν έχει φτιάξει μια διαχειριστική αρχή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση, γιατί μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων δεν υπάρχει διαφάνεια και δεν υπάρχουν και ευθύνες. Εγώ ζητώ να υπάρχει έλεγχος και πίεση από την Ευρώπη για τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων καθώς τα χρήματα έχουν δοθεί", τόνισε η κ. Καϊλή, η οποία κατέθεσε την τρίτη κατά σειρά κατεπείγουσα ερώτηση για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ευρωβουλευτής επισήμανε ότι είναι βαρύ για τη χώρα μας να υπάρχουν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα σε όλη την Ευρώπη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού, όταν η γειτονική Ιταλία που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα μπορεί και το διαχειρίζεται.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί στην Ελλάδα ή να ζητηθεί βοήθεια ευρωπαϊκή σε ό,τι χρειάζεται. Οταν υπάρχουν 500 εκατομμύρια ευρώ που περιμένουν να απορροφηθούν, δεν μπορεί να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός που θα καταγράφει και θα επιστρέφει πίσω αυτούς τους ανθρώπους; Για να μην κινδυνεύουν και από το κρύο. Να γλυτώνεις από τον πόλεμο και να κινδυνεύεις από το κρύο!"

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, η κ. Καϊλή εξέφρασε την εκτίμηση ότι "είναι στον αέρα", λόγω της στάσης του ΔΝΤ και σημείωσε: "Κάθε αξιολόγηση είναι συμπληγάδες για κάθε κυβέρνηση. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετάσχει ή όχι νομίζω ότι όλα είναι στον αέρα. Αν συμμετάσχει θα ζητήσει άλλα περίπου 4 δισ. μέτρα . Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου που θα έχει, απ ότι φαίνεται λάβει κάποιες αποφάσεις δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Εγώ εύχομαι να κλείσει, γιατί οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλα μέτρα".

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις τόνισε πως για το καλό της χώρας αυτή τη στιγμή χρειάζονται εκλογές, για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει μια ισχυρή πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Πρόσθεσε πως στο εξωτερικό δεν περιμένουν τίποτε θετικό από τη σημερινή κυβέρνηση και παρατήρησε: "Οπως περιμένουν τις γερμανικές εκλογές, έτσι θα περιμένουν και τις ελληνικές, ώστε να αλλάξει κάτι στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν, γιατί έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό ότι ενώ η κυβέρνηση ψηφίζει τα πάντα, λέει "ναι" σε όλα, δεν εφαρμόζει τις σωστές μεταρρυθμίσεις".

Σε ερώτηση για το εγχείρημα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, η κ. Καϊλή απάντησε ότι "η επανένωση του χώρου απαιτεί οι προσωπικές στρατηγικές να πάνε στην άκρη, πράγμα πολύ δύσκολο, όπως έχει αποδειχθεί και φυσικά έχει κουράσει πάρα πολύ και τον κόσμο του χώρου".