You are here

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία ανοίγει πολλά μέτωπα

19/03/2018 15:24

Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε ήρεμη δύναμη, κατά την περίοδο της τελευταίας τριετίας, δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όπως σημείωσε, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αποβεί αποδοτική, έχει βασιστεί στην επιλογή των διπλωματικών συμμαχιών, της ενίσχυσης του διεθνούς κύρους της χώρας και κυρίως της παρουσίας της στην ΕΕ.

Σε ειδική αναφορά του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και την κατάληψη της πόλης Αφρίν, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση.

 «Η Τουρκία ανοίγει πολλά μέτωπα, είναι απρόβλεπτη, πολλές φορές φαίνεται πρόθυμη να διαρρήξει στενές σχέσεις που είχε στο παρελθόν με χώρες μεγάλες, όπως η Γερμανία, η Αμερική και προφανώς διατηρεί σε υψηλή ένταση την κατάσταση στο Αιγαίο», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Κατρούγκαλου, η συγκεκριμένη στάση της Τουρκίας την οδηγεί στην απώλεια του διπλωματικού της κεφαλαίου, καθώς η διάρρηξη των οδών συνεννόησης με άλλες χώρες αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της.

«Οι χώρες στο επίπεδο των ομαλών σχέσεών τους εκτός πολέμου [….] κερδίζουν ή χάνουν, ανάλογα με τη συγκριτική διεθνή ισχύ που έχουν, ανάλογα με το διεθνές διπλωματικό κεφάλαιο που έχουν συσσωρεύσει ή που έχουν ξοδέψει», επισήμανε, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να πάει σε πόλεμο μέχρις εσχάτων σε κανένα από τα μέτωπα που ανοίγει.

Τοποθετούμενος στο θέμα της επανεκλογής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν συνδετικό ρόλο ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ.

Όπως σχολίασε, «η Ελλάδα στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής της πολιτικής φιλοδοξεί να αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία –με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί– και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι προφανώς το πολιτικό μας σπίτι και θα έτσι συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε αυτόν το θετικό λόγο».

ΚΥΠΕ