You are here

Παρουσίαση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού από υπουργό ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά

19/03/2018 23:38

Τον νεοσύστατο Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιό του παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Στόχος του ΕΛΔΟ είναι η υλοποίηση συγκεκριμένης πολιτικής για το Διάστημα στην Ελλάδα, καθώς και η διαχείριση εθνικών έργων που αφορούν διαστημικές τεχνολογίες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στον νευραλγικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τεχνολογίες του Διαστήματος στην ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία παρέμενε μέχρι πρόσφατα μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ χωρίς διαστημικό φορέα, όπως είπε.

«Μέσα σε ένα χρόνο καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και κατορθώσαμε να επαναφέρουμε στη δημόσια σφαίρα τη συζήτηση για τα οφέλη, που μπορούν να αποφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής στον τόπο μας, μεταξύ αυτών και οι τεχνολογίες του Διαστήματος. Η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται καθημερινά. Σε σχολεία, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες επιχειρήσεις», υποστήριξε ο κ. Παππάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο 200 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος είναι απαραίτητη ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο χρήσιμος είναι ο συγκεκριμένος τομέας. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για έναν τομέα που μπορεί να κάνει «τη ζωή μας καλύτερη και την Ελλάδα ισχυρότερη, καθώς αποτελεί έναν κλάδο - “αιχμή του δόρατος” στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας».

Κατά τη δική του τοποθέτηση, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας ανέφερε ότι η ίδρυση του ΕΛΔΟ αποδεικνύει τη δυναμική της χώρας, ενισχύει τη διεθνή της εικόνα και επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς θα υπάρξει διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος και των εφαρμογών τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του ΕΛΔΟ Σταμάτιος Κριμιζής, ο οποίος ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την ανάθεση της προεδρίας του Οργανισμού στον ίδιο. Παράλληλα εξήγγειλε ότι ο Οργανισμός θα εργαστεί με επιμονή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και την υποστήριξη των αναγκών των πολιτών.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΔΟ αποτελείται από τους: Σταμάτιο Κριμιζή (Πρόεδρο), Κωνσταντίνο Πιλαφτσή (Διευθύνοντα Σύμβουλο) και τα μέλη Βασίλειο Αναστασόπουλο, Βασίλειο Κωστόπουλο, Γεώργιο Μαντζούρη, Αθανάσιο Πότση, Χριστόδουλο Πρωτόπαππα.