You are here

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες, στην Ελλάδα

23/01/2018 15:30

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Έλληνες υπουργοί Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ.κ. Γαβρόγλου και Μουζάλας, παρουσίασαν, σήμερα, το πρόγραμμα για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών άνω των 15 ετών, που δεν φοιτούν στην τυπική εκπαίδευση.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στη Γλώσσα, ως μέσο ενσωμάτωσης», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου. Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε επίσης ότι «χωρίς τη γνώση της γλώσσας, δεν μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη», ενώ αναφέρθηκε στον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα του συγκεκριμένου προγράμματος τόσο για την ένταξη των προσφύγων, όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο και απευθύνεται σε όλους τους αιτούντες άσυλο. Κατά την πιλοτική εφαρμογή του, που θα διαρκέσει 12 μήνες, αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτό 5.000 άτομα: 2.000 της ηλικιακής κατηγορίας 15-18 ετών, και 3.000 άνω των 18 ετών.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε δομές των πανεπιστημίων της χώρας, τα οποία θα είναι οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος. Οι εκπαιδευτές που θα προσληφθούν θα πρέπει να είναι απόφοιτοι τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, αλλά με επιπλέον επιμόρφωση (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) διδασκαλίας της Ελληνικής ως ξένης ή/και δεύτερης γλώσσας.

Παράλληλα με την ελληνική γλώσσα θα διδάσκονται και Αγγλικά. Θα δίνεται έμφαση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό, ενώ η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα καταλήγει στην απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, επιπέδων Α1, Α2 και Β1.
Για την ηλικιακή ομάδα 15-18 ετών, τα μαθήματα θα διαρκέσουν 28 εβδομάδες και στόχος είναι, μετά το πέρας τους, οι ωφελούμενοι να ενταχθούν στην τυπική εκπαίδευση. Για την ηλικιακή κατηγορία 18+, τα μαθήματα θα διαρκέσουν 40 εβδομάδες, με στόχο οι ωφελούμενοι να μπορούν στη συνέχεια να εργαστούν ή να παρακολουθήσουν άλλα προγράμματα τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Όπως αναφέρθηκε, κατά τη συνέντευξη Τύπου, στόχος των δύο Υπουργείων είναι να επαναληφθεί ως τριετές πρόγραμμα, με διπλάσιους δικαιούχους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) συνεργάστηκε με τα δύο Υπουργεία για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Ρόκο Τζανλούκα, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εξήρε την ελληνική Πολιτεία για την συνέπειά της στον στόχο της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών.

Στην παρουσίαση του προγράμματος παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Αγγελόπουλος, και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου για θέματα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Παυσανίας Παπαγεωργίου.

ΚΥΠΕ