You are here

Προσωπική διαφορά 20% στις συντάξεις

11/01/2017 15:14
Προσωπική διαφορά έως 20% «δείχνει» το πρώτο δείγμα του επανυπολογισμού του 10% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ξεπερνά το 110%. Τα στοιχεία αυτά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις συντάξεις, σε περίπτωση που επιβληθεί κόφτης από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με τον όσα είπε στον Real Fm ο κ. Πετρόπουλος «δεν έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τους δανειστές θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των καταβαλλόμενων συντάξεων». Ωστόσο ανεπίσημα υπάρχει πάντα στην ατζέντα κυρίως του ΔΝΤ. Ο κ. Πετρόπουλος επέμεινε, πάντως, ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Βάσει του νόμου η «προσωπική διαφορά» διατηρείται ως κομμάτι της σύνταξης έως το τέλος του 2018. Εν συνεχεία, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα σημειωθεί αύξηση(!) των συντάξεων, ο «κόφτης» αναμένεται να βάλει στο στόχαστρο την «προσωπική διαφορά».

Σχετικά με την εγκύκλιο για τα «μπλοκάκια», ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών.

Για την αύξηση των εισφορών τόνισε ότι το 98% των αγροτών και η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν όφελος. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, ο κύριος όγκος των αγροτών που ήταν ενταγμένοι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση θα πληρώνουν 87 ευρώ το μήνα αντί για 113 ευρώ.