You are here

Σε υψηλούς τόνους οι ομιλίες των περισσότερων βουλευτών στην ελληνική Βουλή χθες για το πολυνομοσχέδιο

19/05/2017 06:28
Με ομιλίες βουλευτών και υπουργών συζητήθηκε για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν πλήρως και θα απογοητευτεί η αντιπολίτευση γιατί η καταστροφή που προβλέπει δεν θα έρθει, τόνισε στην ομιλία της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Είπε ακόμη ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώσει λιγότερο φόρο, ενώ για την μείωση του αφορολογήτου, που είναι «αντίθετο στην στρατηγική της κυβέρνησης» ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί το 2020.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του ανέφερε ότι η κυβέρνηση ψηφίζει σήμερα «το μνημόνιο 3 plus με μέτρα για την περίοδο μέχρι και τον Ιούλιο του 2018, και το μνημόνιο 4 για την περίοδο μέχρι και το 2021 που αφορά την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβάλλει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας ύψους 14,2 δισ. ευρώ, ενώ η επιβάρυνση στους συνταξιούχους αγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης επισήμανε στην ομιλία του ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2021, που περιέχεται στο πολυνομοσχέδιο, αναφέρεται ότι το δημόσιο χρέος για δεκαετίες είχε αυξητική δυναμική, αλλά τα τελευταία χρόνια η σύνθεση και η δομή του βελτιώθηκαν, η μέση υπολειπόμενη διάρκειά του έχει επεκταθεί και έχουν μειωθεί αισθητά οι δαπάνες εξυπηρέτησής του. «Αναγνωρίζετε, λοιπόν, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ήδη, είχαν φέρει αποτελέσματα για το χρέος. Τι μας λέτε τώρα για τις μεγάλες επιτυχίες και ότι φέρνετε μέτρα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος;» είπε ο κ Βορίδης απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στην ομιλία του στον κ. Βορίδη, είπε ότι αν όλα έγιναν καλά από την προηγούμενη κυβέρνηση και το θέμα του χρέους έληξε το 2012, «γιατί είμαστε σε αυτή την κατάσταση;» διερωτήθηκε και προσέθεσε «Φαντάζομαι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που σε έναν χρόνο εκτροχιάστηκε η οικονομία». Ο κ Τσακαλώτος κατηγόρησε την ΝΔ ότι αρνείται να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την διευθέτηση του χρέους μόλις τρεις ημέρες πριν από το Eurogroup.

Στην συνέχεια, ο κ. Βορίδης, διευκρίνισε ότι ποτέ η ΝΔ δεν είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση. «Έχετε την ευλογία μας, την καλή μας ευχή, να πάτε να φέρετε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το χρέος. Άμα σας πούμε κιόλας ότι δεν εμπιστευόμαστε τρομερά το αποτέλεσμα, δεν θα μας παρεξηγήσετε! Έχουμε πεπραγμένα!», τόνισε.