You are here

Στα 5 δισ. ευρώ οι ζημιές

29/08/2007 09:11
Του Ανδρέα Πετσίνη και της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Έως 5 δισ. ευρώ εκτιμούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη το κόστος από την καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε χθες στην «Η» ότι το πραγματικό κόστος της καταστροφής θα ξεπεράσει σίγουρα τα 3 δισ. ευρώ ενώ σημείωνε ότι αυτή τη στιγμή είναι ακόμη δύσκολη η καταγραφή του συνολικού κόστους καθώς υπάρχουν πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα EFFIS στο τριήμερο 24-26 Αυγούστου καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές 1,83 εκατ. στρέμματα! Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην «Η» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας «υπάρχει μετρήσιμο κόστος ζημιών αλλά και ζημιές μεγάλης αξίας που όμως δεν μπορούν, τυπικά, να κοστολογηθούν».

Αλλά οι πραγματικές ζημιές στο σύνολο της εθνικής οικονομίας θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες, καθώς οι επιπτώσεις αναμένεται να προκληθούν με τη μορφή ντόμινο στην παραγωγή, τις εξαγωγές, στον πληθωρισμό, στην απασχόληση και στην κίνηση της αγοράς.

Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το οικονομικό κόστος αποκατάστασης και ανάκαμψης των πληγεισών περιοχών προσδοκά και στα κοινοτικά ταμεία τα οποία είναι πιθανόν να αποτελέσουν έναν από τους χρηματοδότες και του Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το οποίο συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας υπό τον Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αυτό, που βεβαίως αποτελεί ακόμη άσκηση επί χάρτου, αναμένεται ότι θα στηριχθεί σε τέσσερις άξονες:

Την αποκατάσταση των υποδομών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τη λήψη μέτρων φορολογικού χαρακτήρα. Χθες ο Γ. Αλογοσκούφης έστειλε επιστολή προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ καλώντας τους να συντονίσουν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν με το σχέδιο που προωθείται. Σήμερα ο Γ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με τον Αντ. Μπέζα για να διερευνήσουν τα περιθώρια λήψης πρόσθετων φορολογικών μέτρων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται σε πρώτη φάση η διαγραφή των χρεών πληγέντων οφειλετών.

Βοήθεια από Ε.Ε.

Σε άμεσο ορίζοντα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά στη λήψη βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. που διαθέτει ετήσιες πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι «πέφτουν» το Γ και το Δ ΚΠΣ, ώστε να μπορέσουν να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι. Παράλληλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων - που λήγει στις 11 Οκτωβρίου - από τις ΜΜΕ στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του νέου κύκλου ενισχύσεων που «τρέχει» μέσω του Γ' ΚΠΣ για τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών.

Στις συναντήσεις που είχε με κοινοτικούς εκπροσώπους στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας εισέπραξε τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται στην Ελλάδα και η Κοινοτική Επίτροπος αρμόδια για θέματα ΚΠΣ κ. Ντ. Χούμπνερ.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία πρώτος στόχος είναι η λήψη άμεσης βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. Το Ταμείο αυτό διαθέτει φέτος ετήσιες πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, για το σύνολο όμως των ευρωπαϊκών χωρών. Μεγάλο μέρος αυτών των πιστώσεων παραμένει έως σήμερα αδιάθετο, καθώς δεν υπήρξε ανάγκη να δοθούν μεγάλα ποσά σε άλλες χώρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει και το σύνολό του.

Προϋπόθεση για τη λήψη βοήθειας από το συγκεκριμένο ταμείο είναι το κόστος των ζημιών να υπερβαίνει το 0,6% του ΑΕΠ κάτι που ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας. Πάντως κονδύλια από το ταμείο αυτό δεν μπορούν να δοθούν για την αποκατάσταση ζημιών σε ασφαλισμένες υποδομές και εκτάσεις.

Οι αποφάσεις για το πόσα χρήματα θα ληφθούν τελικώς από το συγκεκριμένο ταμείο θα εξαρτηθούν από τη συνολική αποτίμηση του κόστους. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο περίπου μηνών ώστε να συντάξει έναν τεχνικό φάκελο με όλα τα στοιχεία και τις αποτιμήσεις.

Γ' και Δ' ΚΠΣ

Πόρους σχεδιάζει να διασφαλίσει το υπουργείο Οικονομίας και μέσω της νέας αναθεώρησης του Γ' ΚΠΣ που θα υποβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου ώστε έως τον Δεκέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η νέα αναθεώρηση. Οι δυνατότητες που παρέχονται σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι ευρείες, με δεδομένο ότι οι χρηματοδοτικοί πίνακες του Γ' ΚΠΣ έχουν «κλειδώσει». Ωστόσο εντός των κανονισμών θα γίνει προσπάθεια να εξοικονομηθούν πόροι για να διοχετευθούν σε έργα αντιπλημμυρικά, έργα για την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, για την ανέγερση κτιρίων, κ.ά.

Περιορισμένα είναι τα επιπλέον ποσά που μπορούν να ληφθούν από τις πληγείσες περιοχές στο πλαίσιο του Δ' ΚΠΣ. Το συνολικό ποσό έχει «κλειδώσει» για την Ελλάδα και προέχει να εγκριθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα που ήδη έχουν υποβληθεί. Από τις αρχές του 2008 είναι πιθανόν να γίνουν κάποιες διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα για να διερευνηθεί αν μπορεί να γίνει κάποια αναδιάταξη των πόρων που προβλέπονται για τις πέντε υπερπεριφέρειες που θα αποτελέσουν τον άξονα υλοποίησης του Δ' ΚΠΣ. Το γεγονός πάντως ότι οι νομοί που επλήγησαν αποτελούν μέρος μόνον υπερπεριφερειών τα περιθώρια που υπάρχουν για ουσιαστική αναδιάταξη πόρων εκτιμάται ότι δεν είναι μεγάλα.