You are here

Συνεχίζει συζητήσεις στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος

20/03/2017 22:17
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι παραμένει στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν ο ίδιος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας και του ΔΝΤ και να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Μοσκοβισί και Ντάισλεμπλουμ επεσήμαναν ότι έχουν την αίσθηση πως η ελληνική πλευρά διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι "δεν έχω καθόλου την αίσθηση πως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης. Εκτιμώ ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και μεγάλη αίσθηση του επείγοντος. Γιατί όπως όλοι ξέρουμε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι το ζήτημα κλειδί και αν αυτή η διαδικασία τραβήξει πάρα πολύ, τότε η εμπιστοσύνη θα εξαντληθεί. Και αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Τον τελευταίο χρόνο υπήρχαν τρία τρίμηνα με μια σχετική ανάπτυξη και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η διαδικασία ανάκαμψης συνεχίζει και δεν σταματά η υπαναχωρεί. Αυτό προϋποθέτει ότι πραγματικά πρέπει να γίνουν κάποια βήματα μπροστά. Και αυτή η αίσθηση ήταν κοινή σε όλους στη σημερινή συνάντηση, κυρίως δε από την ελληνική πλευρά".

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι "Θέλω να επιβεβαιώσω ότι είπε ο Γερούν. Θα ήταν άδικο, άσκοπο και αντιπαραγωγικό να μιλάμε για έλλειψη πολιτικής βούλησης, υπάρχει πολιτική βούληση την οποία μοιράζονται όλοι και όλοι γνωρίζουμε ότι ισχυρή πρόοδος έχει επιτευχθεί, κάποια σημεία είναι ακόμα στο τραπέζι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και θέλουμε να τα κάνουμε σύντομα. Όμως ας είμαστε ξεκάθαροι, το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, δεν επιτρέπουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει έλλειψη της αίσθησης του επείγοντος, έλλειψη πολιτικής βούλησης ή ότι σχετικό".

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα «πακέτο» μέτρων πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν απόψε και θα παραταθούν για 72 ώρες.