You are here

Θα είναι λάθος μήνυμα για τις αγορές ένα προληπτικό πρόγραμμα, λέει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στο ΕΚ

21/02/2018 16:14

Την επίσημη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία αποδέχεται σημαντική μερίδα Κρατών Μελών της Ευρωζώνης, αλλά και η Κομισιόν, ότι "θα είναι λάθος το μήνυμα προς τις αγορές", αν η Ελλάδα συνάψει ένα πακέτο προληπτικης χρηματοδοτικής στήριξης με την ΕΕ και πως το σωστό μήνυμα από την Ένωση θα είναι να δείξει πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί "μόνη της στα πόδια της", μετέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Υπουργός παρουσίασε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο και διέψευσε υποτιθέμενη "κόντρα" με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ στο περιθώριο του Eurogroup.

Αναλυτικά ο Ε.Τσακαλώτος δήλωσε "στο Eurogroup έγινε συζήτηση για το ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και νομίζω ότι και ο Mario Draghi και ο Klaus Regling ήταν υπερβολικά απαισιόδοξοι".

"Εγώ, "υποστήριξα ότι δεδομένης της κατάστασης στις αγορές, η έκδοση τα πήγε εξαιρετικά, ότι ήταν επιτυχημένη". "Υπήρξε πολύ φιλική συζήτηση πάνω σε’ αυτό", τόνισε ο Έλληνας Υπουργός. "Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και δη επί της ανεμπόδιστης ροής των πλειστηριασμών που προβλέπεται να διασφαλιστεί", επεσήμανε.

"Εγώ θεωρώ ότι έχουν γίνει αρκετά για να κλείσει αυτό το προαπαιτούμενο και ότι η ΕΚΤ ήταν πιο αυστηρή στο θέμα αυτό από όσο θα έπρεπε", διευκρίνισε συμπληρώνοντας: "Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, νομίζω ότι είναι αμοιβαίος ο σεβασμός. Υπήρξαν διαφωνίες και στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον".

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει οικοδομήσει σημαντική αξιοπιστία τα τελευταία 2,5 χρόνια, πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι οι εξαγωγές είναι σε πολύ καλό δρόμο.

"Δεν είμαι σίγουρος ότι μία προληπτική πιστωτική γραμμή προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία σε μία χώρα", εξήγησε. "Μάλλον περνάει το αντίθετο μήνυμα στις αγορές ότι δηλαδή ΄δεν εμπιστευόμαστε την Eλλάδα`. Λειτουργεί με ανάποδο τρόπο", ξεκαθάρισε ο Υπουργός.

"Ο πραγματικός στόχος ενός τέτοιου  προγράμματος είναι να υπάρξει έξοδος από αυτό. Είναι καλή συγκυρία. Και η δική μας, αλλά και προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, δεν ήταν και τόσο τυχερές όσον αφορά τη διεθνή συγκυρία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ειπωθεί ότι εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση, τα ελληνικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα να σταθούν στα πόδια τους χωρίς μηχανική υποστήριξη", ξεκαθάρισε. 

"Ο δεύτερος λόγος που δεν είμαι οπαδός της προληπτικής γραμμής είναι επειδή την θεωρώ υποκατάστατο και όχι κάτι συμπληρωματικό προς το cash buffer. Δεν μπορείς να έχεις και «μαξιλαράκι ασφαλείας» και προληπτική πιστωτική γραμμή. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα", διευκρίνισε ο Έλληνας Υπουργός.

"Υπάρχει αβεβαιότητα στις αγορές σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά ας μην υπερβάλλουμε", είπε. "Τα spreads είναι σήμερα πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν πριν την πρώτη μας έξοδο στις αγορές και μάλιστα είχαμε και μία μίνι-κρίση στις ΗΠΑ. Σ’ αυτό το πλαίσιο είχαμε μία πολύ επιτυχημένη έκδοση ομολόγων", τόνισε.

"Πιστεύω ότι η αξιοπιστία μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εάν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός στο θέμα του χρέους", συμπλήρωσε ο Έλληνας Υπουργός.

"Αυτό σίγουρα θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Και σε αυτό κουμπώνει και ο επονομαζόμενος γαλλικός μηχανισμός,  που εμείς είχαμε προτείνει πρώτοι, αλλά θα μείνει γνωστός πια ως ΄γαλλικός μηχανισμός`, ο οποίος συμβιβάζει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πιο αισιόδοξη προσέγγιση της ΕΕ", διευκρίνισε. 

Ο Υπουργός επεσήμανε την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και εκτίμησε ότι "το να μην αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα είναι πρόβλημα, αλλά όχι αξεπέραστο", ενώ υπενθύμισε ότι "υποσχεθήκαμε να παρουσιάσουμε το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα τον Απρίλιο, μετά το ελληνικό Πάσχα. Στη συνέχεια νομίζω ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup. Θα είμαστε έτοιμοι για τη συζήτηση αυτή. Είμαστε σε φάση επεξεργασίας του προγράμματος. Πρώτος στόχος είναι μην επιστρέψουμε στο μοντέλο της περιόδου πριν το 2008 και δεύτερος να διαμορφώσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα".

Τέλος, ο Ε.Τσακαλώτος σημείωσε ότι "είναι σημαντικό να διδαχθούμε από την ελληνική εμπειρία". "Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης με βραχυπρόθεσμη λογική δεν βοήθησε τη χώρα", είπε και συμπλήρωσε ότι "θα ήταν σε κάθε περίπτωση ευπρόσδεκτη η συνδρομή του Ευρωκοινοβουλίου στο να προχωρήσει η Ελλάδα σε καθαρή έξοδο". "Πέρα από αυτό, το θέμα της διαφάνειας και της δημοκρατίας είναι κρίσιμο και το Ευρωκοινοβούλιο έχει ισχυρό ρόλο να παίξει σε αυτό τον τομέα", κατέληξε.