You are here

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα -Πούτιν

23/03/2018 07:16

"H καλή χημεία ανάμεσα στους δύο ηγέτες", επιβεβαιώθηκε κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τηλεφώνημα διήρκεσε πάνω από μισή ώρα και ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο για επανεκλογή του.  Όπως μεταφέρει η ίδια πηγή, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε τις ρωσικές θέσεις σε σχέση με την υπόθεση Skripal. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι ζήτημα έχει επιβαρύνει πολύ τις ευρωρωσικές σχέσεις και σημείωσε ότι πρέπει η υπόθεση να διαλευκανθεί άμεσα και - όπου αυτό χρειάζεται - σε συνεργασία και με τη Ρωσία. Ο Πρωθυπουργός αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα του opcw (Organisation for Prohibition of Chemical Weapons).
 
Η ίδια πηγή μετέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της ως χωρά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων και πρόσθεσε ότι δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, συζήτησε επίσης με τον Πρόεδρο Πούτιν για τις αμερικανορωσικές συνομιλίες και τις περιφερειακές εξελίξεις.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την προώθηση ελληνοτουρκικού διάλογου και κυρίως για την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα. Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό στην Ρωσία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ το φθινόπωρο και πρόσθεσε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσία στο έργο της μικτής διυπουργικής των δύο χωρών οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.

Τόνισε τέλος ότι έχει γνώση των πρωτοβουλιών για την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε αυτό τον τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα συναντήσει  Τούρκο Πρόεδρο, και θα του θέσει τα θέματα που ήγειρε Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΚΥΠΕ