You are here

Τρεις μήνες σκληρής δουλειάς και τέσσερις προϋποθέσεις για επιτυχία της Ελλάδας βλέπει ο Μοσκοβισί

13/03/2018 17:24

Τρεις μήνες σκληρής δουλειάς και τέσσερις προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, βλέπει ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε σήμερα στον Τύπο στις Βρυξέλλες. O Επίτροπος κάλεσε τους πάντες "να δουλέψουν επί πραγματικών δεδομένων, βασισμένων σε στέρεες προβλέψεις", απορρίπτοντας εμμέσως τη θέση ΔΝΤ για προληπτική λήψη των μέτρων επί συντάξεων και αφορολόγητου ορίου το 2019 και 2020.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα ζήτησε από όλους εργαστούν με ρεαλιστικά και επιβεβαιωμένα στοιχεία, με προσοχή προφανώς. Μετέφερε δε τη "σιγουριά και την αισιοδοξία" για την εξέλιξη των συζητήσεων. "Το πνεύμα μεταξύ όλων των πλευρών είναι θετικό και έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις με όλους", σημείωσε για το θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών, χωρίς να κατονομάσει το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων για τα ανοιχτά θέματα της οικονομική ατζέντας της αρμοδιότητάς του, ο Επίτροπος εξήγησε ότι “όπως είπα και χθες απέχουμε 100 μέρες από το Eurogroup του Λουξεμβούργου”, όπου, “θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε επιμέρους αποτελέσματα σε σχέση με πολλές διαφορετικές εν εξελίξει εργασίες”.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε πως για να είναι επιτυχής η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, πρέπει να συντρέχουν τέσσερις προϋποθέσεις:

- να τελειώσει σωστά και έγκαιρα η 4η αξιολόγηση, με συνεχής δέσμευση από όλους τους παίκτες, κάτι που προϋποθέτει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA) τον Μάιο

- να έχουμε ένα αξιόπιστο “post program arrangement”, δηλαδή ένα σχέδιο εποπτείας στόχων μετά το πρόγραμμα, καθώς πολλές από τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης επί του εδάφους και μετά την 20η Αυγούστου. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με τον Επίτροπο, “δεν θα πρέπει να μοιάζει με πρόγραμμα”, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι πολιτικά εφικτό ή επιθυμητό

- ένα ελληνικής εμπνεύσεως πρόγραμμα “στρατηγικής για την ανάπτυξη” - που σύμφωνα με τον Επίτροπο η Ελλάδα θα το έχει έτοιμο τον Απρίλιο και στις 24 Απριλίου στη Σόφια οι 19 της ΕΕ θα το συζητήσουν (αλλά όπως είπε τεθεί και στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον)

- και τέλος τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, έχουμε μπροστά μας τρεις μήνες σκληρής δουλειάς, αλλά έχει διαγνώσει “σοβαρή δέσμευση να το τελειώσουμε”.  Τόνισε δεν ότι ήρθε η ώρα “να γυρίσουμε τη σελίδα αυτού του επίπονου κεφαλαίου και να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο”, με την Ελλάδα να είναι μια κανονική χώρα.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επαίνεσε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που πέτυχε η χώρα επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη έφτασε το 1,4% τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να είναι 2,5% το 2018 και 2019. Σημείωσε ότι δε ότι το έλλειμμα από 15% το 2009  έγινε πλεόνασμα το 2016 και για 3 χρόνια τώρα, η Ελλάδα ξεπερνά τους στόχους σε πρωτογενές επίπεδο.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως "αυτή τη φορά έχω λόγους να πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά", συμπληρώνοντας ότι γνωρίζει τι συμβαίνει στα Κράτη Μέλη κάθε φορά που πλησιάζει ο εκλογικός κύκλος, όμως "δεν μπορούμε να καταργήσουμε την δημοκρατία, η Ελλάδα εφηύρε τη δημοκρατία, και κάθε κόμμα, κάθε συμμαχία πρέπει να μπορεί να καταθέσεις τις θέσεις της, όποιες και αν είναι αυτές, αρκεί να σέβονται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Κράτος".

"Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο τις επόμενες 99 μέρες πρέπει να δουλεύουμε πρωί μεσημέρι βράδυ, δεν υπάρχουν διακοπές, δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση, δεν υπάρχουν διακοπές του Πάσχα για την Ελλάδα", κατέληξε ο Επίτροπος.