You are here

«Βουλιάζει» η Αθήνα από τουρίστες

21/04/2017 09:21
Τη συνεργασία τους προκειμένου να αξιοποιηθεί περαιτέρω η δυναμική που αναπτύσσει η τουριστική κίνηση της Αθήνας την τελευταία τετραετία, ανακοίνωσαν χθες ο Δήμος Αθηναίνων και η Aegean.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η Αθήνα το 2016 κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών με 4.600.000 τουρίστες, έναντι 4.200.000 τουριστών το έτος 2015, σημειώνοντας αύξηση 8%. Τα στοιχεία του 2017 όμως είναι ακόμη πιο αισιόδοξα: Σύμφωνα με τους κ.κ. Καμίνη και Βασιλάκη, το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφεται αύξηση των αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά 14%, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Aegean η αύξηση για την εταιρεία το ίδιο διάστημα αγγίζει το 19%.

«Ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός της οικονομίας μας, της Αθήνας, της χώρας. Για να λειτουργήσει όμως χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων τονίζοντας ότι «από το 2012 οι τουρίστες στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια». Ο κ. Καμίνης επισήμανε ακόμη ότι «η Αθήνα έχει όλες τις προϋποθέσεις και μπορεί να αναδειχθεί σε μοναδικό αυτόνομο προορισμό για όλο τον χρόνο. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, τόνισε ότι οι συνέργειες αποδίδουν καρπούς, σημειώνοντας ακόμη ότι οι δυνατότητες της πρωτεύουσας είναι ανεξάντλητες, το τουριστικό προϊόν αναβαθμίζεται συνεχώς και η σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης μέσω Αθήνας καταδεικνύει τη σημασία της θέσης της στον διεθνή τουριστικό χάρτη», τόνισε ο κ. Βασιλάκης.

Πρωτοβουλία

«Η τουριστική κίνηση βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων και γνωστοποίησε τη μεγάλη πρωτοβουλία ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα την Τουριστική Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Tourism Partnership), που αναπτύσσει τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Aegean και του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, μέσω της δωρεάς του Hellenic Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία) και με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα / Athens Partnership.

Συνέδρια

Παράλληλα ο κ. Καμίνης γνωστοποίησε την έντονη κινητικότητα, που καταγράφεται στον τομέα των συνεδρίων και των εταιρικών συναντήσεων, με αυξημένο ενδιαφέρον για την Αθήνα δράση της ΕΑΤΑ και του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (Athens Convention & Visitors Bureau). Βάσει των στατιστικών στοιχείων για την αγορά των διεθνών συνεδρίων η Αθήνα το 2014 εκτινάχθηκε κατά 20 θέσεις, ενώ το 2015 κέρδισε άλλες τρεις θέσεις στη διεθνή κατάταξη. Στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε το 57% των συνεδρίων που έγιναν το 2015 σε όλη τη χώρα, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε σύνεδρος ενίσχυσε την τοπική οικονομία κατά μέσο όρο με περισσότερα από 2.000 ευρώ.